Cum sa alegi un sistem de gaming

Cum sa alegi un sistem de gaming

Cum sa alegi un sistem de gaming? Pentru un gamer computerul trebuie să îndeplinească mai multe cerințe. Nu vorbim de un computer oarecare, de configurație stabilă sau cu ultimele tehnologii.

Ceea ce e vital la un asemenea sistem este funcționarea armonioasă dintre toate componentele unui PC. Și toate acestea pentru a oferi o experiență deosebită în rularea jocurilor 3D de orice tip.

Magazinele online care vând computere oferă posibilitatea de a sorta după anumite filtre din toată gama de produse pe care o au.

De exemplu, îmi place PCgarage deoarece îți oferă posibilitatea de a sorta computerele după model – recomandat pentru. Și din listă alegi fie high gaming, sau extreme gaming. 

Bineînțeles că și la aceste două categorii există diferențe, însă ceea ce contează este să știm la ce să ne uităm când alegem configurația unui pc pentru jocuri.

Însă înainte de a stabili ce și cum, ar fi bine să începem cu câteva detalii importante care vor influența pe parcurs decizia de alegere.

Teorie vs practică

În primul rând trebuie să înțelegem un pc de gaming nu trebuie ales pur și simplu numai după configurația sa. Este în general o greșeală dacă ne bazăm alegerea doar pe specificațiile tehnice ale unui computer.

Vânzătorii de computere ne amețesc cu informațiile legate de noile tehnologii în materie, de componente de ultimă oră. Toate acestea contribuie foarte mult la luarea deciziei de cumpărare. Dar nu sunt neapărat și benefice.

Un sistem de gaming bun trebuie să treacă și proba practică. Testele făcute pe el trebuie să indice faptul că acel PC se pretează la cerințele unui sistem de gaming și că nu va dezamăgi în anumite momente pe nimeni.

Iată de ce este bine, în general, să nu cumpăram cel mai scump sistem doar pe considerentul că e și cel mai bun.

Profilul de gamer și bugetul

Contează și bugetul nostru în care vrem să ne încadrăm. În funcție de el ne putem orienta spre componentele cele mai importante.

Înainte de toate stabilește ce jocuri intenționezi să rulezi. Chiar pe toate? Fiecare gamer se încadrează în anumite categorii, în funcție de ceea ce joacă cel mai mult. Acel joc care necesită specificații mai mari trebuie să stabilească în final nivelul PC-ului. În plus, astfel vom vedea cum ne încadrăm în buget.

De exemplu, dacă bugetul e redus, vom renunța la ideea de a cumpăra o placă video dual. Dacă mergem mai departe cu exemplele, jocurile de tip first-person solicită mai mult placa video, deci ne vom concentra ca ea să fie corect aleasă. Jocurile de tip turn-base solicită mai mult procesorul, în timp ce jocurile de strategie necesită atât GPU cât și CPU.

Placa video

La alegerea plăcii video trebuie să ținem seama și de monitorul pe care îl vom folosi. Degeaba vom alege o placă video high-end dacă avem un monitor de rezoluție mică. Vom rula jocurile la setări standard.

Apoi mai este și problema cunoștințelor tehnice. Să zicem că am cheltuit bani frumoși pe o placă video de ultimă generație. Întrebarea este: știm să folosim setările complexe ale plăcii video astfel încât să ne folosim din plin de capabilitățile ei?

O regulă pe care o folosesc de obicei specialiștii în alegerea sistemelor de gaming este aceea că bugetul alocat pentru placa video trebuie să fie cam o treime din totalul sistemului. Și nu alegeți plăci video overclocked deoarece produc instabilitate și nu aduc multă performanță.

Procesorul și memoria

În general există o concepție greșită despre procesoare pentru gaming: cu cât are mai multe nucelee, cu atât e mai bun. În realitate lucrurile nu stau chiar așa și pentru jocuri.

Pentru jocuri e suficient chiar și un quad-core CPU care, combinat cu o placă de bază, memorie, ssd și GPU, oferă o experiență fantastică.

Este adevărat că putem să rulăm jocuri pe sisteme cu procesor hexacore. Nicio problemă, însă una astfel de procesor se pretează mai mult pentru editare video sau grafică. Ca exemplu, un CPU i7 quad-core poate face față cu succes jocurilor.

În privința memoriei, DDR3 cu 1600 MHz și capacitate de 8Gb ar fi recomandarea pentru gaming. Astfel de memorii pot transfera 30Gb de date pe secundă, ceea ce este arhisuficient pentru cele mai multe jocuri.

HDD sau SSD?

Evident, răspunsul este cât se poate de clar: SSD. Un HDD este bun pentru stocare dar nu și pentru gaming.

Avantajele unui SSD sunt legate de viteza mărită la boot, la încărcarea jocurilor, dar și la rularea lor. Mai mult, consumă mai puțin curent și fac mai puțin zgomot.

Poți alege un sistem care are și SSD și HDD, însă ține cont de faptul că SSD trebuie să fie suficient de mare pentru a stoca jocurile. Altfel le vei rula de pe HDD. Să spunem că un SSD de 256 GB este recomandat.

Alte componente

Sursa joacă și ea un rol important. Ținând cont de consumurile mari necesare jocurilor, o sursă de 500W este suficientă pentru sistemul de gaming.

Carcasa trebuie să fie nu doar aspectuoasă, ci și practică pentru ventilarea aerului din interior. Ține cont de faptul acesta și alege o carcasă cu un sistem de ventilare cât mai eficient.

Placa de bază nu ar trebui să ne îngrijoreze prea mult atât timp cât alegerile noastre se fac pe sisteme gata ansamblate. În caz contrar, trebuie să alegem placa de bază potrivită pentru CPU și memoria dorită.

În final ceea ce contează nu este câți bani am dat pe sistem, ci cum se comportă acesta în jocurile pe care le dorim a le rula pe el.

Un exemplu de sistem de gaming

Cum sa alegi un sistem de gaming

Am ales ca exemplu un sistem de gaming de pe site-ul PCgaraje.ro, primul din seria de sisteme recomandate pentru extreme gaming.

Este vorba de Gaming Black Cobra care are următoarea configurație:

  • CPU – AMD 1600 Ryzen 5 cu 6 nucelee și frecvență de 3.2 GHz
  • GPU – GeForce GTX 1070 DDR5 8 GB răcire Twin Frozr VI
  • MB – MSI B350 PC MATE
  • RAM – Corsair Vengeance Red LED DDR4 16 GB (2 x 8) 3000 MHz
  • HDD – 1000 GB 7200 rpm 64 MB SATA-III
  • SSD – 120 GB SATA-III
  • Audio – Realtek ALC892 suport 7.1
  • Case – Antec GX1200 Window Black MiddleTower, 2 ventilatoare incluse
  • Sursă – M12II-620 EVO Edition Bronze 620 Watt

No Responses

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.