Stii cum sa te feresti de zombificare?

Stii cum sa te feresti de zombificare?

Probabil ai auzit de cuvântul botnet de mai multe ori în ultimul timp. Nu e deloc surprinzător. Orice dispozitiv conectat poate fi zombificat. Chiar și o simplă păpusă, așa cum am scris despre My Friend Cayla. Revenind la botnet, tot ce este smart, computerele, tabletele, routerele chiar și frigiderele wi-fi pot fi folosite ca o parte a unui botnet, o rețea de aparate care conlucrează pentru un singur creier din spatele lor. Tu stii cum sa te feresti de zombificare?

Deși această descriere ar putea să ne sperie, totuși putem face ceva pentru a ne ține la distanță de astfel de amenințări. În primul rând fii sigur că ai instalat un antivirus actualizat la sistemul tău. Și da, folosește unul și pentru telefon și tabletă. NU uita de ele. Trăim într-un timp când ne conectăm dispozitivele personale. Dacă unul dintre ele cade în mâna unui criminal informatic atunci celelalte vor cădea automat.

Antivirus și parole

Așadar, fă-ți timp să instalezi pe toate dispozitivele tale un antivirus. Următorul pas este să îți verifici parolele folosite pentru autentificarea conturilor tale importante. Aici aș avea câteva întrebări pentru tine:

  • Folosești cumva aceeași parolă pentru toate conturile tale și chiar pentru orice site care necesită autentificare? Dacă răspunsul este da, atunci este urgentă nevoie să îți schimbi parolele pentru fiecare dintre ele. Vezi articolul manager de parole.
  • Parolele tale sunt de tip 12345 sau parola? Pe bune? Ai putea și mai bine. Gândește-te că astfel de parole pot fi sparte într-o clipire de ochi. De exemplu, parola Password este găsită aproape instant prin metoda brute force. Iar parola P@ssw0rD este spartă în 40 de ani. Asigură-te că parolele tale includ cifre, simboluri și caractere majuscule.
  • Fă-ți obiceiul de a schimba parolele pentru conturile importante la o anumită perioadă de timp (de exemplu la 6 luni)

Actualizărizombie

Nu lăsa actualizările la voia întâmplării. Sistemul de operare are de multe ori nevoie de actualizări, unele dintre ele fiind critice. Acestea acoperă și rezolvă anumite breșe de securitate descoperite recent. Hackerii se bazează tocmai pe superficialitatea cu care utilizatorii tratează actualizările de sistem.

Recomandări

Dacă folosești dispozitive mobile, precum laptop, telefon, tabletă, atunci ar fi cazul să le supraveghezi cu atenție și să nu le lași deschise în apropierea altor persoane. Protejează-le fie cu parole, cu pinuri sau cu scheme de deblocare atunci când pleci de lângă ele.

Fii atent la ceea ce descarci de pe diverse siteuri. Infractorii informatici răspândesc fișiere infectate cu malware prin ,jocuri sau software gratuit. Dacă descarci fișiere folosind sistemul de torente sau alte siteuri care nu sunt de încredere, verifică toate fișierele cu un program antivirus.

Alte recomandări:

  • Instalează un manager de parole cum este LastPass sau Kaspersky Password Manager
  • Folosește un antivirus proactiv precum Kaspersky sau Bitdefender.
  • Folosește regula dublului clic: nu deschide nimic care provine din surse necunoscute (atașamente, fișiere dubioase descărcate etc)
  • Evită să te uiți din curiozitate în zona de spam din email – chiar nu e nimic important acolo atât timp cât nu aștepți un email important pentru prima data de la cineva.

Acum stii cum sa te feresti de zombificare?

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.