Infectiile cu malware sunt inevitabile

Infectiile cu malware sunt inevitabile

Infectiile cu malware nu sunt o noutate și sunt în creștere în ultimul timp. Deși companiile care furnizează soluții de antivirus lucrează din greu pentru a contracara atacurile malware, acestea au avantaje mari de partea lor. Altfel spus, infectiile cu malware sunt inevitabile. Întrebarea este dacă suntem pregătiți să le facem față.

Dacă înainte doar o clasă de elită în programare făcea parte din creatorii de viruși, în prezent aproape oricine poate deveni cu ușurință un atacator al ciberspațiului. Oricine are un computer poate intra în posesia arsenalului de concepere malware. Și asta accentuează problema.

Este bine de știut faptul că aplicațiile tradiționale antivirus reușesc să detecteze malware cu o rată de 57%, lăsând mult spațiu inamicilor. Problema lor este că aceste aplicații trebuie să cunoască dinainte un atact pentru a-l detecta. Așa că, în timp ce echipele de securitate lucrează la conceperea unei detecții a unui atact ce a avut loc deja, alte zeci de malware sunt create între timp.

În lupta aceasta dintre antivirus și malware, dintre echipele de securitate și cele de asalt cibernetic, nu există momente de respiro. Pentru o bătălie victorioasă de partea bună a frontului, s-ar putea ca multe altele să fi fost deja pierdute.

Ești pregătit să înfrunți malware?

Tocmai de accea putem să diminuăm riscul de a ne infecta sistemul cu malware având în vedere câteva sfaturi date de specialiștii în domeniu.

În primul rând nu renunța la antivirus. Chiar dacă acesta este oarecum depășit de metodele de atac malware din prezent, aplicațiile antivirus își fac treaba la nivelul lor. Și o fac bine. Fără el am fii extrem de periculos expuși la orice fel de atac malware. Așadar, asigură-te că ai întotdeauna instalat pe computer un antivirus proactiv care e actualizat la zi.

Apoi aplică regula dublu-clicului: nu îl folosi pe fișiere ce provin din surse necunoscute. Nu deschide niciodată fișiere atașament din emailuri ce nu provin din surse de încredere, cunoscute. Deci nu cunoști sursa fișierului, nu da dublu clic!

Se pare că aceasta este sursa principală de pornire a celor mai multe atacuri cu malware cu care se confruntă și companiile. Acestea permit angajaților să lucreze folosind și dispozitivele lor personale. Iar aceasta poate conduce uneori la adevărate dezastre.

Un alt aspect este executarea aplicațiilor. Aceasta se leagă cu regula dublu clicului, deoarece orice aplicație se instalează folosind dublu clic. Însă în acest aspect trebuie să ne gândim de unde am descărcat aplicațiile pe care vreau să le instalez? Aplicația în sine este de încredere? Siteul de unde l-am descărcat este unul demn de încredere? Nu uita, infectiile cu malware sunt inevitabile.

Alte sfaturi utile

Dacă suntem conștienți de pericolele care ne pândesc sistemul la tot pasul (sau la tot siteul), atunci vom avea în vedere simplele reguli de a sta cât mai departe de probleme. Nu cred că cineva și-ar dori să se aleagă cu un sistem infectat cu ransomware. Acesta îi va cripta întregul hard disk cu o cheie secretă și nu va decripta informațiile tale decât după ce vei plăti o sumă de bani în contul atacatorului.

Deci dacă tu știi deja cum să te protejezi, ai făcut un pas mare și cel mai important. Alți pași însă trebuie luați în vedere mai departe.

Dacă computerul tău este folosit și de alte persoane din casă, atunci va trebui să te asiguri că și ei cunosc regulile de mai sus. Fii atent la ce se întâmplă pe computer și instruiește pe ceilalți care tind să se folosească din plin de rețelele sociale, emailuri și accesează diverse siteuri (cu jocuri, filme, videoclipuri etc). Astăzi diversitatea nu aduce cu sine siguranță, iar curiozitatea este cea care ne face să depășim linia.

Iar dacă tocmai ai descoperit să ai fost lovit de malware, cel mai important lucru este să treci imediat la acțiune. Scanează întregul sistem cu antivirus și curăță orice infecție. Folosește aplicații precum Malwarebytes pentru a detecta nivelul de infecție malware și îndepărtează tot ce găsești. Nu întotdeauna o infecție malware este și un pericol de securitate a sistemului. Însă chiar și un simplu fișier cookie poate conține malware. Inițial inactiv, dar în timp acesta poate să contribuie la un atac malware. Infectiile cu malware sunt inevitabile.

No Responses

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.