Planta medicinala Albastrele
Planta medicinala Albastrele are denumirea științifică Centaurea cyanus L. și face parte din familia Asteraceae. Planta este nativă dni Europa. Denumire ei în limba engleză este cornflower.
Pe marginea drumurilor, în apropierea lanurilor de cereale, vara apar flori albastre, cunoscute popular ca albăstrele. Alte denumiri ale acestei plante mai sunt: vinețele, floarea-grâului, floarea-paiului, ghioc, corobățică, măturice sau zglăvoc.
Din aceste flori de Flores Cyani se prepară ceai cu proprietăți diuretice (ajută la eliminarea urinei) și astringente.
Acțiunea plantei se datorează unui compus glicozoid numit centaurină. Taninul este un alt component al plantei.
Mod de preparare ceai de albăstrele:
Pentru a obține un ceai corespunzător din plante de Albăstrele, ne trebuie o linguriță și jumătate de flori. Peste acestea se toarnă un pahar de apă fiartă și le vom lăsa acoperite timp de 20 de minute. Strecurăm și bem lichidul îndulcit cu miere de albine sau zahăr.
Pentru mărirea acțiunii diuretice, florile de albăstrele se vor asocia cu frunze de mesteacăn, frunze de merișor sau cozi de cireșe.
În cazul afecțiunilor renale și vezicale se bea câte un sfert de pahar de ceai cu 20 de minute înainte de masă.
Datorită gustului amar, ceaiul se recomandă ca tonic amar în dispepsie (tulburări ale procesului de digestie, balonări etc.).
Ceaiul diuretic are în compoziția și flori de albăstrele.
Florile se mai folosesc și sub formă de cataplasme în comprese odihnitoare pentru ochi, în tratamentul pleoapelor ridate, tonifiant al mușchilor lăsați.
Albăstrelele mai sunt folosite pentru a da culoare în salate, ca plante decorative și în pictură datorită pigmentului albastru.