Planta medicinala Brusture

Planta medicinala Brusture

Planta medicinala Brusture are denumirea științifică Arcticum Iappa și face parte din familia Compositae. Brusturul este cunoscut și sub numele de lipan sau lăpuc în Banat. Brusturul este o plantă comună care crește pe locuri necultivate.

În limba engleză Brusturul are mai multe denumiri, precum greater burdock, thorny burr sau happy major. 

Brusturul este o plantă bianuală care apare în mijlocul verii, din iunie până în septembrie. Provine din zonele temperate,  din Scandinavia până în zonele mediteraniene.

Planta medicinala Brusture

Utilitate

De la brusture se folosește rădăcina care conține insulină, săruri de potasiu, un ulei volatil și o substanță cu acțiuni antimicrobiană.

Din rădăcină se prepară un ceai care are proprietatea de a stimula funcțiile renale și cutanate. Ceaiul de rădăcină de brusture este bun diuretic și sudorific.

Ceaiul influențează în bine acneea, furunculoza, diferite eczeme și ale boli ale pielii. În același timp, ceaiul de brusture are proprietatea de a scădea zahărul in sânge. Din acest motiv este recomandat pentru cei care suferă de diabet.

Unii recomandă ceaiul de brusture în bolile de ficat, având proprietatea de a reduce calculii biliari. Rădăcina de brusture uscată este folosită și ca agent de purificare a sângelui.

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.