Adevarul despre cafea
Cât de bine cunoaștem adevarul despre cafea? O consumăm zi de zi, o avem în casă mereu, este pe lista noastră de cumpărături, dar cât de multe știm despre cafea?
Cafeaua provine din Africa, în special din Etiopia. Toate cele 25 de tipuri de plante de cafea se regăsesc și sunt native pe continentul african.
Cafeaua face parte din familia de plante Rubiaceae. Această familie de plante conține aproape 13.500 specii în 611 genuri, ceea ce o face a patra ca mărime din încrengătura angiospermelor.
O rudă apropiată a cafelei este gardenia. Deși nu au miros asemănător, amândouă au miros puternic și îmbietor.
Câtă cafea este recomandat să bem?
Contrar unor opinii, cafeaua instant are mai puțină cafeină.
Cafeaua de tip instant are aproximativ 65 mg cafeină, în timp ce cafeaua măcinată preparată la ibric sau espressor are 115 mg cafeină.
Chiar dacă am folosi un filtru de cafea de tip mai vechi, tot am avea o cafea cu 80 mg cafeină.
În medie, o persoană obișnuită bea aproximativ 3 cești de cafea pe zi. Din cele trei sferturi ale populației care consumă cafea, jumătate consumă cafea zilnic.
Încă nu sunt încă cunoscute care sunt riscurile asupra sănătății noastre în cazul consumului în exces de cafea. Însă fiecare dintre noi ne știm limitele și problemele de sănătate pe care le avem deja E bine să nu le depășim acele limite.
Recomandarea este să nu de consumăm mai mult de două cești pe zi.
Când vine vorba de cafea, ce e mult e mult. O cafea mare (grande) poate conține 330 mg de cafeină. Deci de trei ori mai mult decât o ceșcă de cafea normală, sau echivalentul a 7 căni de cola.
Efecte benefice asupra sănătății
Se știe că prea multă cafea conduce la un ritm ridicat al bătăilor inimii (puls mărit) și la creșterea tensiunii arteriale. Însă consumul moderat regulat de cafea (cu cafeină) poate reduce formarea pietrelor de la nivelul căilor biliare. În plus, cafeaua reduce riscul de a avea diabet de tip 2.
Cafeaua conține mai mulți antioxidanți decât fructele și legumele. Antioxidanții sunt prețioși pentru celulele țesuturilor noastre. Cafeaua ne oferă o cantitate mai mare de antioxidanți decât din orice altă sursă. Asta deoarece bem în fiecare zi și, raportat în timp, foarte multă cafea de-a lungul vieții.
Cum să păstrăm cafeaua
Iată un alt adevar despre cafea: Nu în frigider, nici în congelator. Cel mai bine este să o păstrăm într-un recipient etanș de sticlă sau ceramică, într-un loc întunecos și rece. Țineți cont că umezeala poate să afecteze cafeaua.
Dacă vreți să păstrați mail multă cafea, atunci se poate îngheța în congelator folosind pungi de plastic nu foarte mari. După o decongelare cafeaua trebuie folosită, altfel își va pierde calitățile la următoarea congelare.
Dinții albi și cafeaua
O problemă cu care se confruntă toți consumatorii de cafea este cea a culorii dinților. În timp, de la cafea, dinții își pierd albul și capătă culori mai închise.
Pentru a ne păstra dinții albi, chiar dacă suntem consumatori de cafea, se recomandă să clătim gura cu apă după consumul de cafea. Nu este recomandat să periem dinții imediat după ce am băut cafea.
Mici particule de cafea pe care nu le simțim rămân în gură, iar ele trebuie eliminate cu ajutorul unei simple clătiri cu apă. Apoi putem face periaj dentar.
Cafeaua decafeinizată
Da, cafeaua decafeinizată nu este 100% fără cafeină. Însă conținutul de cafeină este mic, cam de 10 ori mai mic decât cel al cafelei normale. Așadar, dacă avem obiceiul de a bea o ceașcă de cafea fără cofeină zilnic, e ca și cum am consuma în medie o ceașcă de cafea normală pe săptămână.