Parcari pentru biciclete in spatiile publice

Parcari pentru biciclete in spatiile publice

Ne aflăm într-o perioadă când numărul autovehiculelor a crescut exponențial în toată țara. Aglomerația pe șosele, chiar și pentru orașele mai mici, a devenit deja o problemă. Iată astfel că apare o propunere legislativă prin care se dorește realizarea de parcari pentru biciclete in spatiile publice.

Există multe motive pentru care acest proiect de lege ar trebui să fie aprobat. Mulți dintre cei care folosesc mașina zilnic în oraș nu merg mai mult de 5 km până la destinație. Schimbând, teoretic, un număr mare de autovehicule cu biciclete, ar apărea mai multe avantaje. Poluare redusă, trafic cu mai puține blocaje, parcări suficiente, trotuare eliberate, accidente mai puține, și nu numai.

Folosirea bicicletei mai înseamnă sănătate fizică, dar și reducerea timpului de deplasare în multe cazuri. Bicicleta este practică atât în zonele rurale, cât și în cele urbane.

Proiectul de lege privind parcările de biciclete

Proiectul de lege dorește să impună dotarea cu parcări pentru biciclete în spațiile publice. Se prevede asigurarea a unui număr minim de 10 parcări pentru biciclete realizate din structuri metalice. Aceste structuri metalice trebuie să asigure și protecția antifurt.

Sunt vizate astfel clădirile publice sau de utilitate publică, piețele, târgurile, autogările și stațiile de cale ferată. Și clădirile istorice și de patrimoniu vor trebui să se conformeze la această reglementare.

Costurile vor fi suportate din bugetele autorităților administrației publice centrale sau locale și din surse proprii. Dacă această propunere legislativă va fi adoptată, vor fi emise norme metodologice de aplicare în termen de 60 de zile.

Inițial sunt prevăzute doar 180 de zile pentru implementarea măsurilor necesare. În caz contrar, este propusă o amendă de 2.000 până la 4.000 lei amendă contravențională. Cu siguranță că termenul de implementare va fi mărit pentru a permite autorităților locale construirea spațiilor noi.

Suntem încurajați să folosim bicicleta

Sunt necesare mai multe eforturi pentru a promova folosirea bicicletei. Acest proiect de lege vizează doar construirea unor spații de parcare pentru biciclete. Și vizează doar clădirile și zonele publice. Ar trebui însă o abordare din mai multe aspecte pentru a încuraja folosirea bicicletei.

Din păcate, în multe orașe nu există infrastructura pentru asigurarea unui trafic mai mare pentru biciclete. Există o categorie de oameni care doresc să facă această trecere. Problema este că aceștia sunt descurajați de lipsa amenajărilor pentru bicicliști. În multe cazuri aceste amenajări nu pot fi făcute. Iar în situațiile când sunt făcute, fie sunt improprii utilizării, fie nu sunt respectate ca atare de alții.

O altă problemă o constituie lipsa educației rutiere, ce ar trebui oferită încă de nivelul primar și continuată în gimnazial. Bicicleta a fost mult timp prietenul nostru, însă în ultima perioadă a scăzut interesul pentru ea. Va reaprinde interesul pentru folosirea bicicletelor acest proiect de lege?

În prezent, proiectul de lege se află spre avizare la comisii. Așteptăm avizarea favorabilă din partea acestora.

No Responses

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.