Cum să obții o zi liberă plătită în 2021 cu ocazia recensământului

Cum să obții o zi liberă plătită în 2021 cu ocazia recensământului

Anul 2021 va fi și anul în care România se pregătește de recensământ. Legea 178/2002 prezintă cadrul legal al acestui recensământ și aprobă OUG 19/4 februarie 2020 cu modificările și completările de rigoare. Ordonanța oferă detalii despre cum să obții o zi liberă plătită în 2021 cu ocazia recensământului.

Autorecenzarea

Recensământul din 2021 este prevăzut a se desfășura în perioada iulie – noiembrie 2021. Una dintre noutățile cu ocazia acestui recensământ este faptul că datele personale pot fi furnizate și printr-o platformă online. Această metodă se numește autorecenzare.

Autorecenzare este acțiunea prin care înregistrarea informațiilor cuprinse în programul de observare al recensământului este efectuată de către persoana însăși.

Autorecenzarea nu este tot una cu autorecenzarea asistată, situație în care înregistrarea informațiilor este efectuată de către persoana însăși, cu sprijinul unui recenzor.

Avantaje ale autorecenzării

Articolul 49 din OUG 19/2020 prezintă modalitatea prin care persoanele care vor folosi procedeul de autorecenzare pot să obțină o zi liberă plătită.

(1) Persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecție a acestei metode. Dovada autorecenzării on-line se realizează prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării.

(2) Codul de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării este generat automat de soluția informatică funcțională pe site-ul recensământului pentru fiecare formular individual transmis cu succes către baza de recensământ RPL2021.

(3) Angajatorii persoanelor care fac dovada autorecenzării on-line au obligația de a le acorda acestora ziua liberă, plătită, prevăzută la alin. (1), la o dată stabilită de comun acord cu persoanele îndreptățite. Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării.

(4) Se acordă o singură zi liberă, plătită, unei persoane salariate, indiferent dacă aceasta a realizat autorecenzarea on-line pentru sine și pentru alți membri ai gospodăriei, sau pentru alte persoane conform prevederilor art. 43 din prezenta ordonanță de urgență.

O zi liberă plătită de persoană

Așadar, dacă ești angajat și vei apela la platforma online special pregătită pentru recensământ, poți să obții o zi liberă plătită. Tot ce trebuie să faci este să închei cu succes autorecenzarea. Astfel vei primi un cod de confirmare pe care îl vei transmite angajatorului tău. Acesta va fi obligat să îți acorde o zi liberă plătită la o dată stabilită de comun acord.

După cum se poate vedea din textul ordonanței, ziua liberă se poate obține într-un interval de maximum 12 luni de la data autorecenzării. În plus, se poate obține doar o zi liberă plătită de persoană.

Rămâne de văzut cum anume angajatorii își vor onora aceste obligații. Este foarte posibil ca metoda autorecenzării să fie folosită cu predilecție.

În România accesul la internet este în proporție de 75,70% conform statisticilor furnizate de INSSE. Este adevărat că există o categorie de persoane care nu au folosit niciodată internetul. Chiar și așa, aceste persoane pot apela la membrii familiei pentru introducerea datelor pe platforma online.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.