Modificări ale Ordonanței 63/2001 privind înființarea ISC
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a publicat pe site-ul oficial un proiect de lege pentru informarea publicului. Acest proiect de lege vizează modificări ale Ordonanței 63/2001 privind înființarea ISC (Inspectoratul de Stat în Construcții).
Proiectul de lege a fost publicat în data de 12.02.2021 și a fost în dezbatere publică timp de 10 zile calendaristice. Publicul larg a fost invita să trimită propuneri și sugestii privind acest act normativ.
Desființarea structurilor intermediare, respectiv regionale
Principalul motiv pentru modificarea Ordonanței 63/2001 prin acest proiect de lege este legat de eficiență și cost. În cadrul structurii aparatului ISC există o suprapunere de atribuții la nivel regional și județean.
Așa cum s-a exprimat Cseke Attilla, ministrul MDLPA, întreaga structură arată o dublare a sarcinilor și o ineficiență a costurilor. – sursa site-ul MDLPA.
Activitatea ISC a fost analizată și s-a observat că există o suprapunere evidentă a atribuțiilor la nivel central, regional și județean. Astfel, se propune eliminarea structurilor regionale. Multe din atribuțiile de la nivel regional se regăsesc și la nivel județean. În plus, și registraturile acestora deservesc același scop.
Proiect de lege privind modificarea Ordonanței 63/2001
Proiectul de lege are două articole. Primul articol vizează eliminarea inspectoratele regionale din textul Ordonanței 63/2001. Rămân funcționale inspectoratele județene în construcții și Inspectoratul în Construcții al Municipiului București. Vor fi desființate toate cele 8 inspectorate regionale.
Al doilea articol vizează măsuri aplicate ca urmare desființării inspectoratelor regionale.
Reîncadrarea personalului
Personalul inspectoratelor regionale în construcții se preia și se reîncadrează în structurile județene și centrale. Reîncadrarea personalului are loc în limita numărului de posturi aprobat, în condițiile legii.
Aplicarea procedurilor legale prevăzute de OUG 57/2019 privind Codul administrativ cu privire la încadrarea personalului în cadrul structurii organizatorice a inspectoratelor județene în construcții și în aparatul central al ISC se realizează în termen de minimum 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, potrivit fiecărei categorii de personal.
Transferul activității
Arhiva, orice alte bunuri și lucrări înregistrate la inspectoratelor regionale în construcții sunt preluate de inspectoratele județene în construcții, potrivit ariei teritoriale de competență.
Procedurile aflate în derulare la nivelul inspectoratelor regionale în construcții se continuă de Inspectoratul de Stat în Construcții – I.S.C. – aparatul central și inspectoratele județene, după caz, conform competențelor, actele îndeplinite anterior ramanând valabile.
Sediile utilizate de inspectoratele regionale în construcții se preiau de inspectoratele județene în construcții din județele în a căror rază administrativ-teritorială sunt situate.