Programul de construire de creșe noi – prin MLDPA și CNI
În ceea ce privește Programul de construire de creșe noi, acesta se află foarte aproape de a fi pus în execuție în șantiere. La ora actuală au fost deja elaborate proiectele tip și studiile de fezabilitate. Norma de reglementare a construcțiilor de creșe a fost modificată, indicatorii tehnico-economici sunt aprobați.
În conferința de presă din 27 iulie 2021, ministrul MDLPA, Cseke Attila, a subliniat faptul că se poate trece la analiza primelor cereri de finanțare:
”Vom aproba primele cereri de finanțare, după care vor putea fi demarate procedurile de achiziție publică pentru a identifica constructorii. Astfel, construcția primelor creșe va putea începe. Ne dorim să avansăm vizibil, să sporim considerabil numărul creșelor, la nivel național, în timpul mandatului guvernului actual, având în vedere lipsa acută de locuri în creșe și angajamentul făcut de executiv în acest sens”
Până în prezent au fost primite 128 de cereri de finanțare pentru construirea de creșe noi.
”Necesitatea este evidentă, având în vedere că România se află pe ultimul loc în Uniune în ceea ce privește numărul de locuri disponibile în creșe, iar administrațiile publice locale au identificat această nevoie la nivelul comunităților. Totodată, aprobarea primită de la comisiile de specialitate arată că acest program de construire de creșe este unul viabil și bine pregătit. Invităm administrațiile publice locale, care încă nu au depus cereri, să facă demersurile necesare”, a adăugat ministrul Cseke Attila.
230 de milioane de euro au fost alocați din bugetul național și fonduri europene (PNRR) pentru construirea de creșe noi.
Pentru informații privind Programul de construire de creșe noi, accesați următoarele linkuri: