Cum sa alegi un mouse de gaming

Cum sa alegi un mouse de gaming

După ce ne-am ales un sistem de gaming bun, acum ne îndreptăm atenția spre periferice. Ar părea că nu ar fi atât de importante alegerea unui mouse sau a unei tastaturi. Însă voi dovedi contrariul. Până și banalul pad trebuie ales cu grijă. Însă mai întâi haideți să vedem cum sa alegi un mouse de gaming.

Pentru a ne folosi de puternicul sistem de gaming pe care tocmai ni l-am achiziționat (recomandarea mea este să fie unul de tip extreme), ne trebuie perifericele pe măsură. La urma urmei cu un mouse și cu o tastatură vom folosi jocurile.

Chiar ne trebuie un mouse de gaming?

Orice mouse cu două butoane și rotiță poate fi folosit în orice joc. Însă există anumite avantaje pe care le are un mouse de gaming. Chiar dacă un asemenea mouse nu ne va face să fim pro în jocurile noastre, el ne va oferi o eperiență mult mai bună în joc.

Un mouse care contribuie cu adevărat la o expriență bună de gaming trebuie să se încadreze în două aspecte:

  • să aibă un senzor laser sau optic pentru mișcare rapidă și acuratețe;
  • să fie ușor de personalizat pentru utilizator.

Probabil că ați văzut pe piață sute de modele de mouse, care mai de care. Însă nu vă lăsați păcălit de forma, culorile, luminile pe care le au, sau de multele butoane laterale. În esență nu asta contează. Ci, așa cum am arătat deja mai sus, precizia sa și nivelul său de personalizare.

Cu fir sau fără fir?

Să începem cu problema ridicată de tehnologia fără fir. Un mouse wireless arată bine, pare că nu incomodează utilizatorul în privința spațiului de mișcare. Însă acesta e supus unui “input lag” datorat tehnologiei USB. Acest lag nu este perceput de noi, fiind vorba de sutimi de secundă. Chiar și așa, recomandarea este să folosim un mouse cu fir.

Dintre ale avantaje ale unui mouse cu fir se numără faptul că nu trebuie să avem grijă ca bateria acestuia să fie încărcată. Nu va trebui să ne facem griji să ne va lăsa chiar în mijlocul jocului.

Apoi mai este și problema interferențelor. Un mouse wireless poate fi afectat de intereferențele cu alte dispozitive wireless cum ar fi telefonul mobil, termostate, routere etc. Nu ar fi o experiență plăcută ca în timpul unui joc cursorul să o ia razna sau pur și simplu să înțepenească câteva secunde într-un loc. Unii ar lua-o rana.

Pentru a preveni astfel de necazuri este practic să mergem pe șoriceii cu coadă (adică din cei naturali). Verificați tipul de cablu. În general, producătorii de mouse de gaming evită să folosească cabluri din materiale rigide. Totuși, fiți atenți la flexibilitatea cablului. Acesta trebuie să fie ușor de întins și nu trebuie să fie atît de rigid încât să inducă rezistență la mișcarea mouseului.

Un ultim aspect legat de mouse-ul cu fir este lungimea cablului. Avem nevoie de mai mult de 1 m pentru un mouse de gaming.

Forma mouse-ului

Forma unui mouse poate fi deosebit de importantă. Unii pur și simplu nu se împacă cu anumite tipuri de mouse. Ceea ce este important de știut este faptul că fiecare dintre noi are un mod de a ține mouse-ul. Și asta nu e bine să schimbăm. E natura noastră și obișnuința.

Astfel, unii așează toată palma și degetele pe mouse. Alții așează doar două degete în timp ce indexul și celelalte degete prind lateral mouse-ul. Alții apasă butoanele cu vârful degetelor, ținând degetele flexate, ca pe niște gheare. Ținând cont de aceste aspecte putem alege un mouse care ni se potrivește: mai lat, mai lung, mai bombat sau cu butoane cu suprafață mai mare.

Ar fi bine să îl putem testa înainte de a-l cumpăra, dacă e posibil. Sau să citim ce spun alții. E posibil să aflăm ce probleme au întâmpinat alții în privința unor modele de mouse.

Mie îmi place modelul A4Tech Bloody Blazing A9 datorită fomei alungite și a celorlalte funcții pe care le are. Este ușor de prins în palmă, butoanele sunt largi, iar materialul are priză la palmă.

Personalizarea

Cele mai multe mouse-uri de gaming permit personalizarea acestuia în funcție de preferințele personale. Prin aplicații software se pot astfel personaliza butoanele suplimentare și se poate regla DPI, sau sensibilitatea.

În mod special reglajul DPI are un rol important datorită eficienței mouse-ului în tmpul jocului. Unele modele de mouse au amplasate astfel de butoane chiar pe mouse permițând schimbarea DPI-ului instant, așa cum e la modelul de mai sus, A4Tech Bloody Blazing A9.

Unele tipuri de gaming mouse permit chiar realizarea de macro-uri pentru butoane sau chiar că creezi profiluri separate folosite pentru fiecare joc în parte.

De reținut este faptul că cu cât un mouse poate fi personalizat, cu atât folosirea lui poate deveni o corvoadă. În primul rând setarea unui astfel de mouse pretinde timp și analiză. Apoi acele setări inițiale vor trebui modificate în timp în funcție de stilul de joc adoptat. Este bine ca un mouse de gaming să fie moderat personalizabil, altfel vom pierde timp cu el și uneori chiar și răbdarea.

Un mouse excelent care acoperă nevoile unui gamer este Logitech G402 Hyperion Fury. Este considerat cel mai rapid mouse de gaming.

Tehnologia senzorului Fusion Engine poate face tracking sigur la 400 IPS (10m/s). Are 8 butoane programabile. Cele opt butoane programabile pot fi configurate pentru orice activitate – fie macro-uri complexe, fie acțiuni singulare – folosind Logitech Gaming Software. Configurația personalizată poate fi salvată în memoria internă pentru viteza maximă și accesibilitate.

4 tipuri de setari DPI ce pot fi schimbate din mers. Realizeaza miscarea potrivita in orice situatie din joc. Comută cu ușurință între cele 4 setari DPI, de la acțiuni extrem de precise (250 DPI) până la manevre super rapide (4.000 DPI). Folosind Logitech Gaming Software, poti adauga o a cincea setare DPI si poti personaliza experienta dupa bunul plac.

Tags: ,

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.