Planta medicinala Coada Soricelului

Planta medicinala Coada Soricelului

Planta medicinala Coada Soricelului are denumirea științifică Achillea millefolium și face parte din familia Asteraceae. În limba engleză planta este cunoscută drept yarrow.

Coada șoricelului crește pe marginea drumurilor și pe locuri necultivate. În Banat i se mai spune și alunele, datorită credinței că planta poate vindeca alunițele de pe fața oamenilor. În alte părți ale țării se numește și sorocină.

Este nativă zonelor temperate ale emisferei nordice în Asia, Europa și America de Nord. Deși are multe proprietăți benefice organismului uman, din păcate este considerată o buruiană în multe regiuni, chiar și acolo de unde provine.

Utilizare

De la coada șoricelului se folosesc florile și planta cu frunze. Datorită conținutului în ulei bogat în azulen, coada șoricelului are proprietăți puternic antiseptice, apropiindu-se de cele ale mușețelului.

Se recomandă în diferite afecțiuni ale stomacului și instestinelor, împotriva enterecolitelor și gastritelor. Calmează colicile stomacale, ajută la eliminarea gazelor și retabilește pofta de mâncare.

Infuzia de coada șoricelului are și o acțiune stimulentă asupra ficatului, mărind secreția biliară, calmând în același timp spasmele care dau colicile hepatice.

Având o substanță cu gust amar (achileina), care se găsește în cantitate mai mare în frunze, are proprietăți tonice și stimulatorii asupra apetitului. Se recomandă în stări alergice.

Ceaiul de coada șoricelului influențează în bine menstruația neregulată, având proprietatea de a regla hemoragiile abundente și calma durerile. Pentru hemoroizi, se recomandă un amestec de coada șoricelului cu frunze de urzică, din care se beau 2-3 ceaiuri pe zi. În caz de constipație se adaugă și coajă de crușân.

O infuzie mai concentrată făcută din 10 g plantă la 100 g apă ajută la eliminarea viermilor intestinali. Ceaiul se bea dimineața pe stomacul gol.

Ceaiul de coada șoricelului contribuie la ameliorarea tuselor și a bronșitelor, în anumite stări nervoase. Ceaiul se prepară prin infuzie din una sau două linguri de plantă la 500 g apă. Se bea în cursul unei zile.

Coada șoricelului intră în compoziția următoarelor ceaiuri: antiasmatic, gastric, hepatic, contra colicilor, anticolitic, diuretic și laxatic-antihemoroidal.

Extern se folosește sub formă de băi sai comprese cu efecte calmante, antiinflamatoare și dezinfectante în asuri, diferite plăgi purulente, eczeme, hemoroizi, ulcere varicoase și abcese dentare. Are proprietatea de a ajuta la regenerarea țesuturilor. Compresele cu ceai de coada șoricelului calmează tenurile înroșite și iritate.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.