Sforaitul si apneea

Sforaitul si apneea

Sforaitul si apneea sunt deseori confundate. Sforăitul poate fi o cauzat de o problemă a somnului. Cei care au apnee de fapt își încetează procesul de respirație pentru 10 până la 30 de secunde, după care apare sforăitul care forțează reluarea respirației. Apneea întrerupe ciclul somnului și ne poate lăsa obosiți pe tot parcusul zilei.

Însă mulți consideră că nu e o mare problemă dacă suferi de apnee în somn. Însă toate acele întreruperi din somn aduc în timp un mare tribut asupra sănătății noastre. Datorită oboselii și lipsei de productivitate unii și-au pierdut serviciul. Cei care conduc des pot să provoace accidente de mașină. Apneea este vinovată de atacuri de cord și de accidente vasculare cerebrale.

Tpuri de apnee

Există două tipuri de apnee: apnee de somn obstructivă și apnee de somn centrală. Prima se datorează faptului că limba, amigdalele și alte țesuturi blochează fluxul de aer. Apneea de somn centrală se datorează faptului că creierul nu controlează corect procesul de respirație, inducând pauze. Acest tip de apnee este mai rar. Este posibil ca unii să aibă apnee mixtă.

Poate te gândești că doar persoanele în vârstă suferă de apnee. În realitate statisticile indică faptul că, deși apneea de somn este des întâlnită de la vârsta de 40 de ani, ea afectează persoane de toate vârstele. Bărbații și peroanele supraponderale sunt mai predispuți la apnee și se pare că există tendință de a se moșteni în familie.

La copii cel mai des se întâlenște apneea de somn centrală, cu o rată de 1 din 10. Deși în general copii depășesc această situație odată cu creșterea lor, unii pot fi afectați încât pot avea probleme de comportament sau chiar probleme de sănătate mai grave.

apnee

Normal /Obstrucționat

Alcoolul și apneea

Dacă bei alcool înainte de culcare te poate ajuta să adormi mai rapid. Dar nu te va ajuta să te odihnești cu adevărat. Alcoolul relaează mușchii din spatele gâtului ceea ce face ca fluxul de aer să fie mult mai ușor blocat la cei care suferă de apnee. Același efect îl induc și somniferele.

Ce poți face

Dacă suferi de apnee în somn poți să îmbunătățești starea ta de sănătate. Un aspect ar fi să reduci din greutatea corporală. Dacă ești ponderal sau supraponderal, atunci discută cu medicul tău despre începerea unui program de slăbire.

Dacă fumezi, ai putea să te gândești serios să renunți la tutun definitiv.

Poziția în timpul somnului poate ajuta. Dacă obișnuitești să dormi pe spate, gravitatea trage țesuturile din gât conducând la blocarea fluxului de aer. În schimb, dacă dormi pe o parte vei face loc aerului să treacă mai ușor. Anumite perne sunt concepute special pentru cei care suferă de apnee. În plus, pentru a evita poziția pe spate în somn, unele persoane se culcă având mingi de tenis în cămașa de noapte.

 

Poți discuta cu medicul tău stomataolog pentru a realiza un dispozitiv pe care să-l porți noaptea în gură. Dispozitivul este personalizat și ajustează poziția maxilarului și a limbii.

Aparatele CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) sunt eficiente în cazurile de apnee în somn. Acestea transmit fluxuri de aer înspre gât. Puterea fluxurilor de aer poate fi ajustată astfel încât să mențină deschisă calea aerului. CPAP sunt tratamentul cel mai eficient pentru adulții care au apnee de somn centrală moderată sau severă.

Pentru cei mai mulți, o operație poate ajuta să vindece apneea de somn centrală. De exemplu, un copil cu amigdalele mărite ce blochează aerul poate fi ajutat printr-o operație de înlăturare a amigdalelor. Unii adulți pot să îmbunătățească simptomele de apnee prin operații de înlăturare a exceselor de țeruturi care blochează fluxul de aer. Însă aceasta nu este o alegere bună pentru oricine. Astfel de operații au și multe aspecte negative care întrec micile beneficii obținute.

Tags: ,

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.