Parolele vor fi eliminate în viitorul apropiat

Parolele vor fi eliminate în viitorul apropiat

Dat fiind impactul la nivel individual și social al tehnologiei, se observă noi direcții pentru menținerea securității. Cu cât dispozitivele cu care suntem conectați personal devin mai numeroase, cu atât apar noi avantaje de a îmbunătăți securitatea lor prin personalizare. Parolele vor fi eliminate în viitorul apropiat și înlocuite cu metode mai puternice de autentificare.

Chris Hallum, care lucrează la Windows and Devices Group, a scris pe blogul oficial Windows despre aceste tendințe noi. Ceea ce a afirmat el referitor la noile metode de autentificare ar putea să ne ia prin suprindere. Într-adevăr, parolele vor fi eliminate în viitorul apropiat. Deși acestea au stat la baza securității timp îndelungat, aproape că nu realizăm ce înseamnă să nu mai folosești parole atunci când te autentifici. E ca și cum nu mai ai nevoie de cîte o cheie pentru fiecare ușă pe care o deschizi sau nu mai ai nevoie de cheie pentru a porni mașina.

Tehnologii noi, amenințări noi

Un motiv lal dispariției parolelor tradiționale este acela că tehnologia se dezvoltă în ambele părți: atât în partea productivă, cât și în cea distructivă și invazivă. Ne bucurăm de tehnologii noi care ne oferă avantaje. În același timp devenim expuși altor metode de atac și vulnerabili în alte moduri. În plus, numărul de atacuri cibernetice crește cu fiecare zi ce trece.

Chiar dacă sistemele inteligente de securitate devin din ce în ce mai performante în detecția amenințărilor, pe partea cealaltă a baricadei atacurile, malware și furtul de identitate vor fi mai multe și mai inovative.

Autentificare fără parole

Vestea bună este că metodele de autentificare și protecție care se dezvoltă în prezent sunt mult mai puternice decât parolele pe care le folosim zi de zi.

De exemplu, vorbim aici despre Device Guard, Windows Hello și Microsoft Passport.

Device Guard este o combinație de securitate între parțilehardware și cele software. Atunci când sunt configurate împreună vor obliga orice dispozitiv să ruleze doar aplicații de încredere care respectă politica de securitate. Dacă aplicația nu este de încredere datorită faptului că încalcă regulile de securitate impuse, aplicația nu va fi rulată. Punct.

Windows Hello și Microsoft Passport sunt două aspecte cheie care oferă suport pentru autentificare biometrică și autentificare pe două nivele. Acestea vor scoate din uz parolele datorită gradului înalt de securitate oferit.

windows hello

Deja există implementat sistemul de autentificare pe bază de amprentă. Acesta va funcționa împreună cu sistemul Windows Hello.

În prezent se lucrează la implementarea sistemului Windows Hello în componentele hardware destinate să funcționeze cu Windows 10. Acest lucru va avea impact în special asupra sistemelor OEM care vor avea inclusă funcția de recunoaștere facială cu care se va putea face autentificarea în Windows fără utilizarea unui PIN.

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.