Obligațiile pietonilor conform Codului Rutier

Obligațiile pietonilor conform Codului Rutier

Regulile de circulație sunt menite să asigure în primul rând siguranța tuturor participanților la trafic. Astfel, nu doar conducătorii de vehicule și autovehicule sunt obligați le să cunoască. Codul rutier conține reglementări și pentru pietoni. Să trecem în revistă obligațiile pietonilor conform Codului Rutier.

Cadru legal

Cadrul legal este format din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și Regulament din 4 octombrie 2006 de aplicare a ordonanței.

Comportamentul pietonilor față de drumurile publice

Circulația pietonilor

Pietonii au obligația de a circula numai pe trotuar. În lipsa acestuia, se folosește acostamentul drumului. Acostamentul este fâșia laterală cuprinsă între limita părții carosabile și marginea platformei drumului. Dacă și acesta lipsește, pietonii au obligația de a circula pe partea stângă a părții carosabile, pe direcția lor de mers. – art. 72 (1) OUG 195/2002.

acostament

Traversarea drumurilor publice

Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător. Ideea este ca traversarea să fie cât mai rapidă și previzibilă. În lipsa marcajelor, în localități, traversarea se poate face pe la coltul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic.

Sunt asimilate pietonilor persoanele care conduc un scaun rulant de construcție specială, cele care conduc vehicule destinate exclusiv tragerii sau împingerii cu mâna, cele care se deplasează pe patine sau dispozitive cu role fără mijloace de autopropulsie, precum și cele care conduc vehicule a căror viteză maximă prin construcție nu depășește 6 km/h și sunt echipate cu un motor electric.

De remarcat și faptul la traversarea unui drum pe marcajele special amenajate, pietonii trebuie să meargă pe lângă bicicletă și nu pe ea – art. 161 (1) o) din Regulament.

Când au pietonii prioritate la traversarea drumurilor

capul sus și asigura-te

Pietonii au prioritate de trecere față de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajați în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate și semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor. Acesta este un aspect foarte important. Pietonii nu cunosc toți acest aspect.

De multe ori se pot vedea cum unele persoane practic se “aruncă” pe trecerea de pietoni, în fața mașinilor. Nu știu de ce acești oameni au impresia că marcajele albe pentru trecerea pietonilor îi fac indestructibili și invincibili.

Astfel de situații obligă conducătorii auto să frâneze brusc, sau pur și simplu să oprească la marcajul de trecere fără ca să fie vreun pieton angajat efectiv. Și asta deoarece pietonii aflați la marginea trotuarelor au un comportament imprevizibil.

Ideal ar fi ca toți pietonii să se asigure înainte de se angaja în traversarea unui drum. Mai întâi în stânga, apoi în dreapta. Pe parcursul traversării nu strică să fie atenți la circulația din apropiere. Mai ales la traversarea drumurilor cu mai multe benzi pe sens. Unii conducători auto nu vă pot vedea din cauza altor mașini staționate. Așadar, pietonii nu ar trebui să fie prea încrezători în marcajele pentru traversarea pietonilor. Acestea nu au puteri magice.

Din proprie experiență, nici culoarea verde a semaforului nu conține puteri magice de protecție a pietonilor. Chiar și când traversez strada pe culoarea verde a semaforului, mă asigur stânga-dreapta, preventiv. În orice moment te poți trezi cu o mașină în apropierea ta.

În orice caz, menținerea contactului vizual cu zona de traversare este mai utilă decât concentrarea asupra telefonului mobil. Așa că, atunci când traversați strada, blocați telefonul mobil și puneți-l în buzunar sau geantă. Nu vă riscați viața inutil pentru un post pe Facebook sau Instagram.

Interdicții aplicate pietonilor

Pietonilor le este interzis traversarea și circularea pe carosabil la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară (poliție, jandarmerie, pompieri , ambulanța etc.). Dacă acestea au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă și sonore, pietonii le este interzis traversarea și circulația pe carosabil – art. 37 OUG 195/2002.

Este interzis pietonilor să traverseze partea carosabilă prin față sau prin spatele vehiculului oprit în stațiile mijloacelor de transport public de persoane, cu excepția cazurilor în care există treceri pentru pietoni, semnalizate corespunzător.

Este interzis să prelungească timpul de traversare a drumului public, să se oprească ori să se întoarcă pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevăzute cu semafoare.

Este interzis să traverseze calea ferată atunci când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori când semnalul luminos sau acustic interzice trecerea.

Este interzis să circule pe pistele pentru biciclete, amenajate și semnalizate corespunzător.

Sunt interzise actele de comerț pe partea carosabilă, pe acostament, pe trotuar, în parcări ori în stațiile mijloacelor de transport public de persoane.

Ce fac dacă sunt surprins pe trecerea de pietoni de culoarea roșie a semaforului

Când semnalul de culoare verde începe să funcționeze intermitent înseamnă că timpul afectat traversării drumului este în curs de epuizare și urmează semnalul roșu. În acest caz pietonul surprins în traversarea drumului trebuie să grăbească trecerea, iar dacă drumul este prevăzut cu un refugiu sau spațiu interzis circulației vehiculelor, să aștepte pe acesta apariția semnalului de culoare verde.

Circularea pe timp de noapte pe partea carosabilă

Pe timp de noapte, pietonul care circulă pe partea carosabilă a drumului, care nu este prevăzut cu trotuar sau acostamente, trebuie să aibă aplicate pe îmbrăcăminte accesorii reflectorizante sau să poarte o sursă de lumină, vizibilă din ambele sensuri.

Polițistul care dirijează circulația

Semnalele polițistului care dirijează circulația au următoarele semnificații pentru pietoni:

Rotirea vioaie a brațului semnifică mărirea vitezei de deplasare a vehiculelor sau grăbirea traversării drumului de către pietoni. Polițistul poate folosi și fluierul.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.