Pericolele expunerii la soare

Pericolele expunerii la soareUVA & UVB

E vară, căldură și soare. Abia așteptăm să ajungem pe litoral, să stăm întinși pe șezlong și să ne bucurăm de mângâierile soarelui. Și chiar dacă nu ne luăm concediul la mare, în fiecare zi ne expunem razelor solare. La ce pericole ne putem aștepta dacă ne expunem prea mult la soare?

Riscurile expunerii solare sunt multe, cele mai cunoscute fiind ridurile, petele, piele cu aspect de solzi și chiar cancer de piele. Să ne face o imagine sumară despre aceste pericole.

Îmbătrânirea pielii

Deși o piele bronzată dă bine, totuși acea culoare aurie a pielii se datorează deteriorării stratului superior al pielii. Când razele ultraviolete (UV) ajung la nivelul pielii, se produce un fenomen ce-i accelerează procesul de îmbătrânire și măresc riscul de apariție al cancerului de piele. Pentru a preveni daunele trebuie să folosești o soluție protectivă cu un spectru larg cu indicele SPF de 30 sau mai mare.

Arsuri

Arsurile de piele sunt și ele o problemă pentru piele. Nu e greu să realizezi că ai o arsură solară pe piele. Pielea devine roșie, e fierbinte când o atingi și e dureroasă la atingere. În acest caz soarele a ars doar primul strat de piele. Cu o compresă rece sau cu o cremă de aloe poți să calmezi pielea. Dar atenție, nu vă mai expuneți la soare dacă deja aveți simptomele de arsură solară de piele.

O expunere prelungită la soare poate duce la o arsură de gradul doi, mai gravă. Aceasta ajunge la straturile mai adânci ale pielii până la zonele cu terminații nervoase. În acest caz durerile sunt mai mari iar perioada de vindecare este mult mai lungă. Pielea devine roșie și apar mici umflături. Dacă se formează bășici, nu le sparge deoarece acestea se pot infecta foarte ușor.

Riduri

Razele solare ne pot face să arătăm mai bătrâni datorită faptului că razele UV distrug elastina. De asemenea, pielea poate căpăta tonuri de culoare diferite. De exemplu, unele porțiuni pot apărea mai închise, altele mai luminoase. Iar dacă razele solare ajung să afecteze vasele de sânge ale pielii, unele porțiuni de piele se coloreză permanent în culori roșiatice.

Pistrui

Pistruii apar pe porțiunile de piele expuse la soare. Le vei vedea cel mai bine pe perioada verii mai ales dacă ai un păr blond sau roșcat. Pistruii nu sunt un motiv de îngrijorare. Însă unele forme de cancer de piele în forma incipientă pot arăta ca niște pistrui. Mergi la un control medical dacă aceștia își modifică forma, mărimea sau încep să sângereze.

Melasma

Cei care au această hiperpigmentare a pielii trebuie să folosească mereu soluții de protecție solară. Razele solare pot accentua culoarea maronie a acestor pete. Așa că cel mai bine este să nu expuneți la soare inutil porțiunile de piele cu melasmă. Adăugați la vestimentația voastră și o pălărie de soare sau o șapcă.

Pete

Odată cu înaintarea în vârstă, expunerea la soare poate cauza apariția unor pete protectii solaremaronii pe mâni, față și piept. Ele nu sunt un pericol pentru sănătate atât timp cât medicul dvs. a confirmat că nu sunt formațiuni de țesut canceros.

Keratoza solară

Keratoza solară se formează după o expunere îndelungată la soare și pot apărea în special pe cap, gât sau mâini, dar nu numai. Pe piele apar porțiuni roșiatice, maronii sau de altă culoare, cu o consistență ca de solzi. Deși sunt de mărimi mici, acestea trebuie tratate imediat. Altfel keratoza solară poate să se transforme într-o formă de cancer de piele.

Cataracta

Cataracta e o zonă ștearsă în cristalinul ochiului. Este nedureroasă și produce o vedere în ceață. Ochii devin sensibili la lumină și imaginea se poate dubla. Ochelarii și o șapcă pot reduce riscul de a forma cataractă.

Concluzii

Cel mai bun mod de a evita este evitarea băilor solare în plaja de ore când radiațiile sunt cele mai puternice. Între orele 10 și 14 aceste radiații ating nivele maxime. Dacă trebuie să ieși afară neapărat, folosește creme de protecție, ochelari de soare și articole de vestimentație care să ne acopere pielea.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.