Empatia are puterea de a reduce durerea celor dragi

Empatia are puterea de a reduce durerea

Atunci când bărbatul empatic își ține de mână partenera, ritmul lor cardiac și respirator se sincronizează. În plus, durerea resimțită de ea este diminuată sau chiar dispare. Un studiu efectuat de o universitate din Colorado a reușit să identifice un raport între empatie, atingere și reducerea durerii între parteneri și să indice faptul că empatia are puterea de a reduce durerea.

Acest studiu este printre primele care încearcă să exploreze sincronizarea interpersonală în contextul durerii și atingerii. Iar rezultatele sunt chiar interesante și de urmărit pe viitor.

Cu cât partenerul manifestă mai multă empatie față de celălalt, cu atât efectul analgezic este mai puternic. Atingerea fizică, respectiv ținerea de mână sau îmbrățișarea, contribuie la sincronizarea celor doi. Rezultatul este unul extraordinar. Celălalt partener care are dureri poate fi ajutat să nu resimtă durerea la același nivel. Este posibil ca durerea chiar să dispară.

Importanța prezenței fizice

Cât de mult contează socializarea? Cât de mult ne influențează ceilalți? Răspunsul este foarte complex. Însă să privim câteva exemple care indică faptul că socializarea înseamnă mai mult decât Facebook, Twitter, Instagram sau aplicații de tip messenger. Adevărata socializare înseamnă prezență fizică.

Se știe deja faptul că, fără să conștientizăm, noi ne sincronizeazăm pașii față de persoana cu care mergem. Un alt exemplu este poziția corpului nostru. Aceasta se ajustează automat ca să reflecte în oglindă poziția prietenului din fața noastră cu care vorbim.

Mai recent s-a descoperit că participanții la un film cu încărcătură emoțională sau cei care cântă împreună își sincronizează ritmul cardiac și respirator.

Mai mult, atunci când un lider este urmat de un grup loial, undele cerebrale formează același model. Cu alte cuvinte, cum spunem noi, cu toții trec pe aceeași lungime de undă.

Atunci când un cuplu de îndrăgostiți se află unul lângă celălalt, apare acest efect de sincronizare a ritmului cardiac și respirator. Până și impulsurile electrice de la nivelul creierului ale celor doi cad în același model.

Iubirea, empatia și prezența

empatie

Dacă ne gândim numai la importanța reducerii durerii, ne dăm seama cât de valoroasă este empatia. Femeia aflată în sala de naștere poate fi susținută enorm de mult de iubitul ei prezent acolo. Însă dacă mergem mai departe, cred că fiecare poate să înțeleagă că un cuplu nu poate să reziste dacă nu sunt împreună.

Pe cât de simplă pare o îmbrățișare, o ținere de mână, sau un mic dejun luat împreună cu celălalt partener, pe atât de benefice sunt rezultatele.

Studiul acesta a arătat că empatia are puterea de a reduce durerea. Empatia este definită ca ”formă de intuire a realității prin identificare afectivă” și ”tendință a receptorului de a trăi afectiv, prin transpunere simpatetică”. Altfel spus empatia este durerea ta resimțită în inima mea.

Înțelegem că la baza empatiei stă iubirea altruistă pentru celălalt. Iar empatia este aproape nulă fără prezența fizică.

Aceste trei condiții, dacă sunt îndeplinite pe măsură, pot contribui la bunăstarea emoțională și fizică a celorlalți de lângă noi.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.