LibreOffice

LibreOffice

LibreOffice este o suită de aplicații de tip office destinată productivității. O asemenea aplicație este necesară și chiar obligatorie pentru orice computer. Oricine are nevoie de a vizualiza, edita și crea fișiere de tip text pentru nevoi personale sau pentru partajare. Nu mai discutăm despre ușurința de a folosi foi de calcul tabelar sau cele media. Deși există variante gratuite precum OpenOffice sau Google Docs, LibreOffice ocupă primul loc în zona de productivitate.

Una din problemele majore ale oricărui computer este suita de productivitate. Deși la cumpărarea unui sistem nou cu Windows primești gratuit dar limitat licența pentru suita Microsoft Office, după expirarea ei va trebui să plătești ca să poți crea și edita documente text, calcule tabelare sau prezetări multimedia. Sincer, accesul la funcțiile de bază ale acestei puternice suite de tip office ar trebui să fie gratuit. Cei care vor să se folosească de instrumentele avansate ar putea să plătească în funcție de nevoile lor principale. Însă să plătești pentru lunar un abonament chiar și pentru o versiune home de care te folosești doar în proporție de 5% din totalul funcțiilor nu e o idee foarte bună.

Avantaje LibreOffice

LibreOffice conține un set de module destinate productivității:

  • Writer – editor text
  • Calc – calcule tabelare
  • Impress – prezentări media
  • Draw – documente grafice
  • Base – manager baze de date
  • Math – editor de formulae matematice
  • Charts – grafice

LibreOffice foloseșteformatul OpenDocument Format (ODF), un format care garantează accesul la informațiile tale pentru totdeauna.  Poți folosi acest format pe lângă criptarea documentelor tale cu o parolă. Deoarece ODF este un format standard, alte aplicații de tip office pot să ofere suport pentru acesta așa cum de altfel se și întâmplă. Folosind formatul ODF te asiguri că informațiile tale pot fi transferate între diferite computere care au sisteme de operare diferite chiar fără a ne face griji legate de plata unor licențe sau de restricționări ale unor furnizori.

Poți să extinzi funcționalitatea lui LibreOffice și mai mult cu ajutorul extensiilor disponibile în centrul LibreOffice Extension Center. Aceste extensii sunt aplicații de tip plugin pe care le instalezi alături de suita standard LibreOffice și care adaugă noi funcții la anumite module sau pentru toate.

LibreOffice Writer

Writer

LibreOffice Calc

Calc

LibreOffice Draw

Draw

LibreOffice Impress

Impress

LibreOffice Math

Math

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.