De este importanta joaca pentru copii
Hai la joacă! Iată îndemnul care prinde pe orice copil. Când vine vorba de joacă cred că ne-am întrebat și noi, adulții: de ce nu se satură copiii de joacă? De ce este importanta joaca pentru copii?
Lucian Blaga făcea frumosul și adevăratul vers în Trei fețe:
Copilul râde:
“Înţelepciunea şi iubirea mea e jocul!”
Copiii se joacă. De fapt ei trebuie să se joace. Joaca este o nevoie a lor. Astăzi trăim într-o perioadă în care suntem prinși în rutine, scadențe, programări și serviciu. Însă copiilor nu trebuie să le lipsească joaca și timpul liber.
Rapoarte
Iată ce spun unele rapoarte internaționale despre rolul pe care îl are joaca la copii:
- Joaca este esențială pentru dezvoltarea copiilor, deoarece contribuie la bunăstarea lor cognitivă, psihică, socială și emoțională;
- Joaca este importantă pentru dezvoltarea neurologică a copiilor. Prin joacă copiii promovează o dezvoltare sănătoasă a creierului deoarece ei își întăresc conexiunile neuronale care altfel a dispărea dacă nu sunt utilizate.
- Deși unele școli reduc timpul de joacă pentru copii și introduc mai multe materii spre studiu, acest lucru nu produce efectul scontat. Copiii nu devin mai pricepuți sau mai inteligenți. Dimpotrivă, copiii care sunt lăsați să se joace fără să li se spună ce să facă sunt mai concentrați și obțin aptitudini mai bune.
- Părinții care se joacă cu copiii lor lăsându-i pe ei să decidă ce să facă vor avea o relație părinte-copil mult mai puternică.
- Prin joacă copiii învață să rezolve probleme, să treacă prin diverse conflicte, să ia decizii și să fie încrezător. Prin joacă copiii își dezvoltă încrederea de sine.
- Tot prin joaca liberă copiii se identifică, își exprimă sentimente și învață despre acestea.
Joaca nestructurată
Copiii trebuie lăsați să își folosească imaginația, să creeze și să se murdărească. Joaca nestructurată, liberă, cea care nu e învățată la grădiniță sau școală. Oricât de greu ar fi, trebuie să le oferim timp pentru joaca adevărată. Nu contează dacă locuim într-o casă mică sau la casă cu curte. Și nici nu contează dacă există voci în familie care se vor împotrivi murdăriei rezultate. Doar lasă să se întâmple.
Ca părinți este greu să le permitem copiilor un astfel de timp liber de joacă. Pe lângă problemele legate de mizerie și dezordine apar cele legate de siguranță. Bineînțeles că nu dorim ca micuții noștri să se lovească sau să îmbolnăvească pentru că îi lăsăm de capul lor. Iată de ce părinții trebuie să le asigure copiilor timp de joacă și să-i supravegheze activ. Părinții se pot implica în joaca celor mici fără să fie negativi sau să-i controleze prea mult.
Greu de realizat dar dacă reușim vom obține rezultate excelente. Vom avea o relație bună părinte-copil. Redeveniți copilul de altădată și jucați-vă și voi!