Ciclul depresiei

Ciclul depresiei

Ciclul depresiei explică simptomele și semnele depresiei și oferă calea spre o strategie bună de a rupe acest ciclu.

Depresia afectează nu doar cum gândim, ci și sistemul nostru imunitar, somnul și procesele naturale din corp și minte ce ne conferă starea de bine atât fizic, cât și psihic.

Totul sau nimic

În timpul progresului depresiei se formează un ciclu care începe cu o stare psihică la care cu greu se poate face față deoarece sunt implicate sentimente negative pe un fond puternic emoțional. Creierul nostru tratează această stare ca pe o amenințare majoră și va reacționa în mod extrem: totul sau nimic.

Această stare este ușor de întreținut datorită sentimentelor negative, rezultatul fiind o stare de somnolență și de visare continuă. Însă cu cât această stare este întreținută, cu atât somnul va fi de tip REM. Mai mult somn REM conduce la mai puțin somn profund și implicit la oboseală și extenuare.

Extenuarea va face ca totul din jurul nostră să fie și mai rău deoarece nu mai facem față lucrurilor ca înainte, nici măcar la cele obișnuite.

Ciclul continuă afectând sistemul nostru imunitar, încetinind procesele de reparare și de creștere din corp, care au loc de obicei în timpul somnului. Acest lucru va afecta din ce în ce mai mult sănătatea care va alimenta și mai mult progresia depresiei. Și ciclul se reia, efectele devenind cauze la rândul lor.

Ciclul poate fi reprezentat exact ca în imaginea de mai jos:

ciclul depresiei

Ruperea ciclului este un proces de lungă durată. În principiu, dacă sunt înlăturate sursele de îngrijorare, ciclul se poate rupe mai ușor.

Un alt ciclu, mai larg, se referă la legătura dintre depresie și anxietate. Atunci când depresia devine insuportabilă, instinctul de supraviețuire va fi în căutare disperată de eliberare și va produce starea de anxietate. Atunci când starea de anxietate devine insuportabilă, instinctul de supraviețuire se va stinge, alimentând și mai mult depresia.

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.