Cinci mituri ale depresiei

Depresia – între mit și realitate

Mituri există peste tot. Nici această boală numită depresie (și despre care puțini știu ce înseamnă cu adevărat) nu a scăpat. Deși e ignorată în mare parte de cei care suferă de depresie, e bine de știut faptul că ea acționează ca orice altă boală gravă. Dacă nu o tratezi la timp, depresia avansează starea de sănătate a suferindului. În scurt timp poți ajunge într-o situație din care cu greu mai poți ieși singur.

Și pentru că aminteam de miturile legate de depresie, iată mai jos câteva dintre ele.

  1. Mit: Muncește mai mult ca deobicei și vei scăpa de depresie

    • Pentru cazurile ușoare de depresie, munca sau alte activități sunt benefice deoarece ține mintea ocupată departe de gândurile negative sau îngrijorări. Însă în realitate, munca în exces, peste măsură, nu va conduce altundeva decât la agravarea depresiei. Excesul de muncă este de fapt unul din cauzele depresiei la bărbați.
  2. Mit: Depresia nu este o boală

    • Pentru că este deseori confundată cu tristețea, depresia este percepută ca o stare trecătoare, fără efecte. Unii consideră că cei care suferă de depresie sunt persoane leneșe, care se autoînvinovățesc la nesfârșit pentru anumite greșeli sau care își găsesc plăcerea în a-și facă singuri rău. Toate acestea sunt false. Întrucât depresia afectează atât de mult viața unei persoane, aceasta poate să devină incapabilă să se îngrijească de propria persoană. În SUA depresia este boala care provoacă cel mai mare număr de persoane cu dizabilități. În cazul depresiei se constată un dezechilibru al substanțelor cheie din creier, realizându-se activități anormale. Da, depresia este o boală.
  3. Mit: Bărbații nu pot cădea în depresie

    • Dacă pentru femei depresia este ușor de recunoscut deoarece ele reușesc în general să discute cu alții despre sentimentele lor interioare, la bărbați lucrurile stau cu totul altfel. Faptul că un bărbat sau familia lui nu depistează semne ale instalării depresiei la el, nu înseamnă că bărbații nu pot cădea în depresie. Este vorba de modul diferit de reacție în cazul bărbaților. Un bărbat depresiv va încerca să rezolve altfel situația. Deși nu va fi evident la el că trist, se va vedea însă iritarea, agitarea și modul său de a se comporta cu ceilalți, de cele mai multe ori nechibzuit. Partea rea este că unii bărbați apelează la droguri sau băutură pentru a scăpa de depresie, ceea ce va agrava și mai mult lucrurile.
  4. Mit: Persoanele depresive plâng mult

    • Nu este o regulă. Starea celor care suferă de depresie este greu de descris în cuvinte. În general se vorbește despre o stare de gol afectiv și de inutilitate, nu de tristețe profundă.
  5. Mit: Depresia nu se poate trata, sau durează o viață

    • Fapt: există tratamente și terapii care funcționează foarte bine în tratarea depresiei. Un tratament medicamentos poate dura între 6 săptămâni și până la un an pentru a se putea afla care schemă de tratament funcționează mai bine. După aceasta, medicul stabilește perioada de tratament în funcție de rezultatele obținute pe parcurs.

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.