De cata memorie RAM am nevoie pentru PC

De cata memorie RAM am nevoie pentru PC?

Atunci când vrem să ne cumpărăm un PC suntem atât de entuziasmați încât pierdem din vedere un aspect important: de cata memorie RAM am nevoie pentru PC?

Cei mai mulți dintre noi nu își permit să cumpere sisteme cu specificații de top. De cele mai multe ori nici nu avem nevoie de componente high-end.

Ceea ce ne trebuie este să ne acoperim nevoile personale atunci când folosim computerul. Așa că ne îndreptăm atenția spre sisteme, desktop sau laptop, gata ansamblate.

Dacă până nu demult sistemele veaneau cu 2 GB RAM, acum aproape toate din gamele Home și Office au deja preinstalat 4 GB RAM. Sunt suficienți cei 4 GB sau nu pentru computerul tău?

Ce este RAM?

RAM este acronimul lui Random Access Memory și este una din componentele importante ale unui computer. Spre deosebire de memoria de stocare (HDD, SSD) care stochează permanent datele, memoria RAM este temporară și este implicată în funcționarea computerului.

La deschiderea unui PC, date de pe HDD sau SSD sunt preluate în memoria RAM pentru a deschide sistemul de operare. La fel se întâmplă la deschiderea oricărei aplicații. Memoria RAM joacă un rol de masă de lucru dintr-un atelier. Cu cât este mai mare cu atât putem aplasa pe ea mai multe unelte pentru a le folosi concomitent.

De aici ne formăm ideea că mai multă memorie RAM înseamnă mai mare viteză de lucru cu mai multe aplicații. Adevărat, dar până într-un anumit punct.

Deci câtă memorie RAM am nevoie?

De cata memorie am nevoieCel mai mare consumator de memorie este sistemul de operare. După el urmează browserul web pe care îl deschidem cu multe taburi active, dintre care nu lipsesc pagina de email, pagina de rețea socială, jocul de browser preferat și așa mai departe.

Dacă mai deschidem aplicații precum Word, Excel, un player audio, antivirus, și un editor foto ajungem să avem nevoie de ceva memorie RAM. Și nu cred că nu aveți instalat pe computer măcar un joc de genul Leagues of Legends sau World of Warcraft.

În astfel de cazuri 4 GB de memorie RAM sunt minim recomandați. Dacă ai doar 2 GB pe sistem probabil că observi cum aplicațiile se deschid mai greu, reacționează cu întârzieri la anumite acțiuni și observi o activitate intensă a HDD-ului.

În cazul în care ai 2 GB de RAM, se impune un upgrade de memorie care nu este o investiție mare. Dacă ai deja 4 GB RAM atunci lucrurile sunt mai bune, însă te poți gândi la un upgrade pentru a avea 8 GB de RAM în situația în care folosești aplicații de grafică, editare foto sau video.

Să prezentăm lucrurile mai simplu:

  • 2GB – recomandat pentru tablete și sisteme low buget;
  • 4GB – minim recomandat pentru sisteme Windows;
  • 8GB – suficient pentru sistemele Windows;
  • 16GB – pentru gameri, în cele mai multe cazuri prea multă memorie pentru utilizatori;
  • 32GB – prea multă memorie care se pretează doar la stații de lucru.

Upgrade de memorie

Este bine așadar să ne gândim la cei 8 GB de RAM pentru sistemul nostru. Dacă e să achiziționăm un computer, va fi ușor să ne alegem un sistem cu 8 GB de RAM. Dar când vine vorba de upgrade, este puțin mai complicat.

Deși atât la laptop cât și la sisteme desktop memoriile nu sunt scumpe, mai greu este să găsim memoria corectă compatibilă cu placa de bază și cu memoria existentă. Trebuie să ținem cont de frecvențe, de capacitate, de voltaj și de compatibilitatea memoriilor.

Apoi mai este un aspect de care trebuie să ținem cont: sloturile de memorie. Sistemele pe care le avem au un număr de sloturi de memorie dar acestea pot fi deja ocupate de memoria existentă.

De exemplu, am avut un laptop Sony Vaio care avea preinstalat 4 GB de RAM și 4 sloturi pentru memorie. Când am vrut să fac upgrade la 8 GB am întâmpinat o problemă: toate cele 4 sloturi de memorie erau ocupate de plăcuțe RAM de cîte 1 GB. Cum aveam să fac upgrade? Într-un asemenea caz cel mai indicat ar fi fost să cumpăr o plăcuță de 8 GB și să renunț la toate cele 4 plăcuțe de 1 GB.

Recomandare pentru upgrade de memorie

Când vine vorba de upgrade de memorie, îmi amintesc cu plăcere de cei de la PCgaraje. Dacă nu știi ce tip de memorie să alegi, îi poți întreba pe ei. Am fost plăcut surprins de acest lucru. Chiar dacă e o oră târzie, poți discuta cu un reprezentant pentru a te ajuta în decizia de cumpărare. Există un chat în partea dreaptă jos și un link în dreapta sus cu Salut, te sunăm noi?

Atunci când alegem memorii pentru upgrade trebuie să fim atenți la categoria de memorii din care alegem. Memoriile pentru laptop sunt diferite de memoriile pentru sistemele desktop.

Memoriile RAM sunt ieftine și vor rămâne ieftine. În plus este singurul component care se schimbă foarte rapid și simplu.

În esență, a avea multă memorie RAM este un lucru bun, dar nu trebuie să facem excese. Dacă folosim computerul doar pentru a viziona filme, nu se justifică o investiție pentru 32 sau 16 GB RAM. Chiar și pentru gameri 16 GB sunt suficienți.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.