Campania Vinerea Verde

Campania Vinerea Verde

Campania Vinerea Verde este o campanie lansată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor la data de 11 martie 2021. Aceasta are menirea de a reduce poluarea cauzată de transportul cu mașinile personale în marile orașe.

Ne confruntăm cu o mobilitate poluantă şi aglomerată, motiv pentru care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor doreşte să instaureze în România Vinerea Verde, ca o iniţiativă voluntară prin care invităm toţi cetăţenii să renunţe în ziua de vineri la deplasarea clasică cu maşină personală şi să aleagă mijloace mai puţin poluante, poate chiar cu amprentă zero de carbon (mijloace de transport nepoluante însemnând trotinetă, mersul pe jos sau cele care sunt la îndemâna tuturor, mijloacele de transport în comun). Vinerea Verde este o invitaţie la un alt fel de comportament, o inițiativă care încearcă să schimbe mentalități”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

STOP! Azi mașina stă pe loc!

Campania încurajează utilizarea transportului alternativ de către angajații din instituțiile publice în scopul reducerii poluării și implicit, a emisiilor de carbon.

Vinerea Verde” își propune ca până la sfârșitul acestui an, cel puțin unul din patru angajați să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun și să renunțe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal.

Această inițiativă este o invitație la mișcare, atât pentru angajații Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și angajații instituțiilor publice din subordine, dar și pentru cei din mediul privat:

Este un exemplu dat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și aș vrea să fie îmbrățișat și de celelalte instituții. Cei care vin cu alte mijloace de transport decât mașina proprie să aibă avantaje și să poată beneficia de parcare sau acces la instituția publică. Vom lucra împreună cu companiile private, cu ONG-urile, astfel încât mesajul să ajungă la fiecare cetățean și să fie multiplicat nu doar prin instituțiile publice, ci și prin companiile private. Vrem să instaurăm, de asemenea, o nouă cultură, o nouă gândire spre o mobilitate zero, cu zero emisii sau cu emisii cât mai mici”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are în plan și un program dedicat care prevede parcări pentru biciclete și infrastructură de alimentare a mașinilor electrice pentru angajații acestor instituții.

Sursa: Comunicat de presă MMAP

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.