Monitorul Oficial al României disponibil gratuit în format electronic

Monitorul Oficial al României disponibil gratuit în format electronic

Monitorul Oficial al României disponibil gratuit în format electronic ca urmare a Legii 57/2021. În data de 03-09-2020 a fost propus proiectul de lege prin care se solicita ca accesul la actele normative să fie liber și neîngrădit. Transparența și accesul liber la informații nu înseamnă simplul acces la o imagine, sau pagină scanată. Aplicația e-Monitor nu oferă o astfel de libertate.

Prin acest proiectul de lege se solicita accesul liber la Partea I și a II-a a Monitorului Oficial al României. Există multe motive pentru care această solicitare este practică. În primul rând, cu toții ne aflăm într-o piață concurențială. Din rațiuni de informare, căutare, comparare, analiză și cercetare, informațiile din MO partea I și a II-a trebuie să fie gratuite și disponibile oricând populației.

În urma procesului legislativ, la data de 31-03-2021 proiectul de lege a fost promulgat prin Decret 257/2021, astfel devenind Legea 57/2021.

Legea 57/2021 are un articol unic care modifică articolul 18 din Legea 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României:

Art. 18. – (1) Regia Autonomă „Monitorul Oficial” editează Monitorul Oficial al României atât în format tipărit, cât și în format electronic. Formatul tipărit este pus la dispoziția tuturor utilizatorilor contra cost.

(2) Formatul electronic al Monitorului Oficial al României, Partea I și a II-a, este disponibil în mod gratuit și liber, permanent. Formatul electronic gratuit și liber este de document portabil, fără filigran sau inscripții suplimentare formatului tipărit; acesta devine accesibil tuturor utilizatorilor în aceeași zi cu publicarea, inclusiv pentru căutare, salvare, distribuire și imprimare.

Astfel, primele două părți ale Monitorului Oficial pot fi accesate în format electronic în mod gratuit, liber și permanent. Varianta tipărită va rămâne contra cost.

No Responses

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.