Performanța energetică a zidăriilor de BCA – stabilirea ierarhiei

Performanța energetică a zidăriilor de BCA

Zidăria de tip BCA (beton celular autoclavizat) este alegerea preponderentă în executarea pereților exteriori ai unei clădiri. Interesul tot mai mare pentru acest tip de zidărie a determinat apariția pe piață a mai multor tipuri de BCA. Astfel, au început să apară unele întrebări privind eficiența acestora din punct de vedere energetic. Din acest motiv, am realizat o comparație teoretică între diverse tipuri de BCA existente pe piață. Scopul analizei îl reprezintă performanța energetică a zidăriilor de BCA.

Ce este BCA-ul?

BCA-ul este obținut dintr-un amestec de nisip, ciment, var, ghips, apă și un agent de expandare, care îi conferă structura poroasă. După prima fază de fabricație, BCA-ul este supus unui tratament termic în autoclavă, la presiune și temperatură ridicate – wikipedia.ro.

Datorită caracteristicilor sale energetice, zidăria BCA este deseori soluția preferată pentru realizarea pereților exteriori neportanți. Chiar și în cazul în care proiectantul a ales soluția constructivă la suprastructură pereți din zidărie portantă, există zidărie BCA care se încadrează în cerințele impuse.

Situația materialelor de construcții în 2021

În prezent, anul 2021, asistăm consternați la o creștere vertiginoasă a prețurilor la materialelor de construcții. Creșteri care au loc uneori și de 3 ori într-o singură lună. Unele prețuri practic au explodat în ultimele 12 luni și au ajuns la o creștere de aproape 100% față de anul trecut, 2020.

Pentru investitori, capcana în care aceștia pot cădea este să aleagă produsele cele mai ieftine de pe piață. Cu atât mai mult, această decizie este extrem de deficitară. Pentru că în acest context ieftin nu este deloc echivalent cu calitativ.

Așadar, îndemnăm investitorii să nu facă rabat niciodată la calitatea materialelor de construcții. Nici să schimbe din propria lor inițiativă caracteristicile materialelor sau soluțiile tehnice impuse de proiectant prin proiectul tehnic. O asemenea conduită ar fi nu doar o amăgire, ci și o ilegalitate.

Performanța energetică a zidăriilor de BCA

Materialele de construcție sunt achiziționate în funcție de bugetul pe care îl are la dispoziție beneficiarul. Firește că acesta va căuta să obțină cel mai bun raport între preț și calitate. Însă aici vine întrebarea noastră: ce înseamnă calitate când vorbim de zidărie BCA? Răspunsul este simplu: să aibă o performanță energetică superioară.

Pentru anvelopa unei clădirii, performanța energetică a materialelor este extrem de importantă. Materialele alese și metodele de punere în execuție a acestora vor determina cât de performantă energetic este clădirea respectivă. Respectiv ce costuri vom suporta pentru încălzirea și răcirea clădirii în fiecare ciclu iarnă-vară, dar și pentru reparații și întreținere în perioada de utilizare.

În plus, începând cu anul 2021, clădirile pentru care se emit autorizație de construire trebuie să se încadreze în norma nZEB. Altfel spus, să fie clădiri cu un consum de energie aproape egal cu zero.

Ordinea zidăriilor de BCA în funcție de performanța energetică

Pentru a înlesni procesul de alegere potrivită a tipului de BCA pentru pereții exteriori, am început cu o analiză simplă. Am ales câteva tipuri de BCA și am început să le compar performanța lor energetică în funcție de grosimea zidului.

Analiza performanței energetice a zidăriilor BCA  a fost realizată pe baza conductivității termice a fiecărui tip de zidărie. Datele pot fi preluate din fișele tehnice care pot fi descărcate de pe site-urile furnizorilor. Astfel, se pot calcula rezistențele termice ale pereților în funcție de grosimea zidului.

Mai jos regăsiți ordinea tipurilor de zidării BCA în funcție de conductivitatea termică și, implicit, a rezistențelor termice calculate.

Și o primă diagramă:

Din aceasta diagramă simplă se poate observa în partea stângă ordinea zidăriilor de BCA. De sus în jos, zidăriile de BCA sunt de la cele mai performante energetic înspre cele mai puțin performante.

Maximul de performanță energetică este dat de colțul dreapta-sus, în timp ce minimul este dat de colțul stânga-jos. Culoarea verde-închis este redată pentru clasa de performanță energetică A. Culoarea verde deschis este redată pentru valorile corespunzătoare clasei B de performanță energetică. Reamintesc faptul că discuția se axează doar pentru pereții exteriori, nu pentru întreaga anvelopă a clădirii.

În prima analiză am inclus toate grosimile de zid pe care le regăsim la furnizori, pentru materialele de BCA analizate. Pentru pereții exteriori se recomandă ca grosimea lor să fie de la 250 mm.

De reținut faptul că valoarea normată a rezistenței minime corectată pentru pereții exteriori este de 1,80 mpK/W. Doar zidăriile de BCA MACON 5 și CELCO STRUCTOTERM  de 250 mm grosime se încadrează sub limita de 1,80 mpK/W.

Așadar, din prima fază a acestei analize trebuie reținută ierarhia zidăriilor BCA. Urmează o analiză comparativă complexă care va include combinații de soluții de termoizolare la pereții exteriori.

No Responses

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.