Taxele datorate ISC se pot plăti și prin ghiseul.ro

Taxele datorate ISC se pot plăti și prin ghiseul.ro

Taxele datorate ISC se pot plăti și prin ghiseul.ro, după cum anunță Inspectoratul de Stat în Construcții pe site-ul lor isc.gov.ro. Adăugarea acestei facilități aduce un plus de confort pentru o categorie de persoane. Mă refer la cei care dețin carduri de debit sau credit dar nu dețin servicii de tip internet banking.

Deținătorii de autorizații de construire sau desființare au obligația legală de a plăti două cote către ISC: 0,1%, respectiv 0,5% din valoare de autorizare. Conturile în care se virează aceste taxe sunt conturi de trezorerie și sunt deschise la nivel județean.

Dintre modalitățile de plată a acestor taxe amintesc:

  • la sediile inspectoratelor județene prin sistemele POS (cu card);
  • la ghișeele oficiilor Poștei Române (în numerar);
  • prin serviciul online E-Mandat al Poștei Române (necesita card și includerea în suma plătita a comisionului practicat de Poșta Română pentru tranzacția respectivă);
  • prin ordin de plată din Trezorerie (necesită cont curent în Trezorerie);
  • prin ordin de plată bancar;
  • prin serviciile de tip internet banking;

La toate acestea se adaugă noua modalitate prin ghiseul.ro care a adăugat la instituții și Inspectoratul de Stat în Construcții cu toate instituțiile sale de la nivel județean.

Plățile către instituțiile ISC se pot efectua cu și fără cont deschis pe ghiseul.ro. Ca exemplu, pentru o plată fără autentificare se accesează linkul respectiv. Se selectează județul în care se află investiția pentru care se plătesc taxele datorate către ISC. La al doua selecție cu titlul tip instituție se alege opțiunea Alte instituțiiAceasta va permite selecția inspectoratului aferent din următorul câmp, apoi alegerea tipului de taxă.

Problema cu această modalitate este că nu se pot plăti toate taxele și penalitățile (dacă există) într-o singură tranzacție. Pentru fiecare cotă și penalitate aferentă lor trebuie efectuată câte o tranzacție separată.

Astfel, dacă ai cont bancar și deții un serviciu de tip internet banking, plătești rapid cu o singură tranzacție. Trebuie doar să știi ce sume ai de plată și să le detaliezi la descrierea tranzacției. Dacă nu ai un astfel de serviciu internet banking, poți apela la un prieten care are. Acesta trebuie să includă la descriere numele beneficiarului de autorizație pe lângă celelalte detalii privind cuantumul cotelor și numărul autorizației de construire sau desființare.

Probabil că singurul avantaj oferit de această modalitate este acela că nu se percepe comision pentru tranzacții. Comisioanele sunt suportate integral de instituția către care se face plata.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.