Bitdefender: 8 sfaturi de securitate cibernetică

Bitdefender: 8 sfaturi de securitate cibernetică

Bitdefender anunță o creștere a atacurilor cibernetice ca urmare a conflictului din Ucraina. În asemenea situații atacurile cibernetice sunt intensificate. Atacatorii profită de astfel de evenimente și conduc campanii largi de atacuri cibernetice. Pentru a rămâne în siguranță, compania de produse de securitate digitală Bitdefender ne reamintește o serie de sfaturi privind comportamentul în online.

Probabil că ați observat că în ultimul timp au apărut în inbox mesaje de la expeditori necunoscuți. Dat fiind intensificarea acestor atacuri, mesajele nu ajung toate în spam, ci în inbox. De aceea e foarte important să știm cum să le identificăm și cum să procedăm cu ele.

În această perioadă sunt duse adevărate campanii malware. Unele privesc efectuarea unor sondaje de opinie, în special vizând războiul din Ucraina. Alte campanii vizează infectarea computerelor cu malware prin atașamente cu scopul de a infecta sistemele și obține date sensibile.

Persoanele fizice sunt bombardate cu mesaje despre investițiile în criptomonede. Multe mesaje de donații sunt de fapt fraude de caritate. Acestea apelează la situația de criză din Ucraina și la emoția umană sau dorința de a ajuta a oamenilor. Infractorii cibernetici reușesc să imite mesajele legitime ale organizațiilor și să obțină profituri financiare. Aceste metode sunt doar o parte din metodele folosite de infractorii cibernetici.

Cum putem să ne apărăm împotriva acestor atacuri sporite? Cum putem identifica legitimitatea unui mesaj și cum ne asigurăm că nu cădem în capcanele întinse de infractorii cibernetici.

Sfaturi importante de securitate cibernetică oferite de Bitdefender

#1 Nu deschide e-mailuri sau fișiere atașate de la expeditori care nu sunt de încredere, mai ales dacă au un caracter urgent, indiferent cât de oficiale par

Verifică și adresa de email a expeditorului și compară cu cine pretinde a fi. În mod normal ar trebui ca domeniul adresei de email să corespundă cu denumirea companiei, fără adăugiri.

#2 Atenție la e-mailurile care solicită donații, chiar și la cele care folosesc numele unor organizații de încredere.

Dacă vrei să faci o donație, accesează direct site-ul web al organizației de caritate respective. Aceste organizații nu trimit email-uri cu mesaje scrise în engleză, cu majuscule și cu caracter urgent.

#3 Fii atent la mesajele text de la expeditori necunoscuți

Dacă nu cunoști expeditorul, nu deschide linkurile care sosesc prin intermediul aplicațiilor de mesagerie instantanee sau prin SMS-uri și blochează apelantul.

#4 Ține cont de campaniile de dezinformare

Utilizarea materialelor editate, de tip „deepfake”, și a altor metode de a răspândi dezinformarea este în creștere. Un semnal de alarmă este un mesaj care te îndeamnă să dai informațiile conținute mai departe. Înainte de a da mesajul mai departe, asigură-te că provine dintr-o sursă de încredere.

#5 Folosește parole puternice pentru conturile tale online

Parolele care sunt unice, lungi (cel puțin 12 caractere) și care prezintă caracteristici și combinații multiple sunt cele mai sigure. Asigură-te că folosești o parolă diferită pentru fiecare cont. Un manager de parole te poate ajuta să simplifici gestionarea acestora și să rămâi în siguranță.

#6 Folosește o rețea virtuală privată (VPN) pentru toate conexiunile Wi-Fi publice

VPN-urile precum Bitdefender adaugă un strat suplimentar de protecție între dispozitivele tale și internet. Majoritatea hotspoturilor publice oferă protecția confidențialității, într-o mică măsură.

#7 Sfătuiește-ți familia și prietenii să instaleze o soluție de securitate pe toate dispozitivele

Soluțiile moderne de securitate împiedică utilizatorii să acceseze linkuri periculoase, blochează programele malware înainte de instalare și notifică utilizatorii când primesc conținut periculos. Acest lucru este deosebit de important acum, deoarece unii operatori de ransomware s-au angajat să ajute Rusia să lanseze atacuri cibernetice asupra națiunilor rivale.

#8 Fii la curent cu știrile, alertele și sfaturile privind securitatea cibernetică, abonându-te la blogul Bitdefender Consumer Insights

Echipa Bitdefender de securitate raportează în mod constant cele mai recente știri despre campanii de malware, ransomware, criminalitate cibernetică și oferă recomandări pentru a rămâne în siguranță. De mai bine de două decenii, produsele Bitdefender au ajutat utilizatorii individuali, companiile și guvernele din întreaga lume să rămână la curent cu atacurile cibernetice.

Recomand și articolul sfaturi de securitate cibernetică în zonele de conflict armat oferit tot de Bitdefender.

Experiența personală privind produsele Bitdefender

Folosesc de 14 ani produsele de securitate Bitdefender. Înainte foloseam produse de securitate gratuite. Însă acestea nu ofereau o protecție totală. Aveam mai mereu probleme, mai ales cu sistemul de operare.

Acum, în 2022, este cu mult mai evident faptul că soluțiile gratuite nu reprezintă o soluție adecvată. Avem o identitate în online, deținem informații digitale și lucrăm online. Depindem din ce în ce mai mult de lumea digitală iar aceasta ne expune zi de zi riscurilor.

Recomand produsele Bitdefender, mai ales știind că sunt premiate la nivel internațional ani la rând. Dar nu asta mă determină să le folosesc în continuare. E vorba de experiența îndelungată cu aceste produse și încrederea conferită de acestea. Bitdefender m-a ferit de probleme și m-a pus la adăpost de cele mai viclene amenințări. În prezent îmi protejează toate dispozitivele folosite de familie: computere, telefoane și tablete.

Mă bucură enorm și faptul că a apărut produsul de gestionare a parolelor, Bitdefender Password Manager. Este un produs ce ar trebui să fie instalat pe orice computer, împreună cu soluția de securitate. Trebuie să avem în vedere că parolele sunt un subiect extrem de sensibil atunci când vine vorba despre securitate. Un manager de parole nu doar păstrează informațiile de autentificare pentru fiecare domeniu în parte. Acesta ne dezvață de obiceiul prost de folosi aceeași parolă peste tot. În plus ne ajută să înțelegem cum să-ți alegi o parolă adecvată.

No Responses

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.