Luminile de întâlnire sau diurne devin obligatorii

Luminile de întâlnire sau diurne devin obligatorii

Luminile de întâlnire sau diurne devin obligatorii pe toate categoriile de drumuri publice, așa cum se specifică în Legea 168 din 12 iunie 2023.

Legea 168/2023 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 521 din 13 iunie 2023.

Această lege modifică OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Lege pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice

Articol unic. — Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 44, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă.”

2. La articolul 108 alineatul (1) litera a), punctul 7 se modifică și va avea următorul cuprins:

„7. nerespectarea obligației de a folosi și pe timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă, pe toate categoriile de drumuri publice;”.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.

Pentru nerespectarea folosirii luminilor de întâlnire sau diurne (DRL – Daytime Running Lights) se aplică 2 puncte de penalizare.

Din anul 2011 sistemul de iluminat diurn DRL este obligatoriu pentru toate mașinile noi din EU. Camioanele și busurile sunt echipate cu DRL din 2012. Autovehiculele produse înainte de 2011 nu au fost modernizate, astfel acestea vor folosi luminile de întâlnire, sau faza scurtă cum suntem obișnuiți să spunem.

Unii conducători auto nu foloseau luminile de întâlnire atunci când condițiile meteo o impuneau, iar acest lucru favoriza producerea accidentelor rutiere. Cu această obligație impusă prin lege nimeni nu ar trebui să mai uite să aprindă luminile de întâlnire atunci când pleacă la drum.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.