Alimente pentru vedere

Alimente pentru vedere

Iată o listă cu cele mai bune alimente pentru vedere și motivele pentru care sunt eficiente.

Ardeiul gras

Acesta are cea mai mare proporție de vitamina C pe calorie. Vitamina C ajută la vasele de sânge din ochi și le protejează de cataractă. Dar atenție, ardeiul gras este eficient dacă nu-l gătim la cald, ci crud. Salata este cea mai bună metodă de a-l consuma fără să îi distrugem vitamina C. Iar ardeiul gras deschis la culoare conține în plus și vitaminele A și E.

Semințe de floarea soarelui și alune

Canitatea zilnică de vitamina E necesară unui adult este conținută de doar o mică cantitate de semințe de floarea soarelui, alune sau chiar migdale. Vitamina E împreună cu alți nutrienți ajută la atenuarea degenerescenței maculare și luptă împotriva cataractei. Alunele de pădure și arahidele sunt o altă sursă de vitamina E.

Verdețurile de culoare verde închis

Spanacul și varza sunt două exemple de verdețuri de culoare verde închis. Acestea sunt bogate în vitamina C și E. Ele conțin de asemenea luteină și zeaxantină, ambele contribuind la o vedere mai sănătoasă. Putem să adăugăm aici brocoli și varza de bruxel.

Somon

Retina ochiului are nevoie de două tipuri de acizi grași omega-3: DHA și EPA. Acestea pot fi găsite în pești grași cum este somonul, tonul sau păstrăvul. Omega-3 protejează ochiul de glaucom. Un nivel scăzut de omega-3 poate conduce la senzația de ochi uscați.

Morcovul

Morcovul, cartofii, pepenii galbeni, mango și caisele au un conținut bogat în beta-caroten. De fapt toate fructele și legumele de culoare portocalie conțin beta-caroten, o formă a vitaminii A care ne ajută să avem viziune în întuneric. Beta-carotenul ajută ca ochiul să se ajusteze la întuneric.

Carnea de pui

Carnea slabă, cum este cea de pui, conține zinc. Zincul este cel care aduce vitamina A din ficat la ochi unde se formează melanina. Stridiile sunt cele mai bogate în zinc, însă nu este și la fel de ușor de procurat. Astfel, carnea de pui și carnea de vacă sunt surse bune de zinc.

Boabele și legumele

Boabele și legumene verzi sunt excelente pentru vedere deoarece conțin fibre și zinc. Năutul, fasolea neagră, fasolea roșie și lintea sunt recomandate pentru acuitate vizuală și prevenirea problemelor de vedere. O porție de iahnie de fasole își va face treaba.

Ouă

Zincul dintr-un ou va ajuta organismul tău să folosească luteina și zeaxantina din gălbenuș, prevenind retina și macula ochiului.

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.