Protejeaza-ti sistemul Android de aplicatii periculoase
Securitatea sistemului Android a fost tot timpul un subiect de actualitate. Una din metodele cele mai folosite de a compromite un dispozitiv cu Android este prin instalarea de aplicații. Utilizatorul face singur treaba cea mai grea: accesul în sistem. De fapt utilizatorul este mai mereu problema când vine vorba de breșe de securitate. Să vedem deci cum sa-ti protejezi sistemul Android de aplicatii periculoase.
Astfel de aplicații, denumite în engleză Potentially Harmful Applications, sau pe scurt PHA, sunt aplicații care pot fi dăunătoare telefonului sau tabletei sau pot crea necazuri neintenționate informațiilor tale.
Aplicațiile PHA pot include:
- Backdoors: Aplicații care permit hackerilor să controleze telefonul tău, dându-le acces neautorizat la informațiile tale.
- Billing fraud: Aplicații care te taxează în mod intenționat dar care păcălesc utilizatorii prin diverse modalități de scam (oferirea de premii sau apeluri false).
- Spyware: Sunt aplicații care colectează informațiile personale din dispozitv fără a știi acest lucru.
- Hostile Downloads: Aplicații care descarcă programe cu conținut malware, de cele mai multe ori prin intermediul altui program care nu dă nimic de bănuit.
- Trojan Apps: Aplicațiile de tip Troian apar ca fiind obișnuite dar în realitate ele sunt aplicații malware.
Pentru că Google permite utilizatorilor Android să instaleze aplicații și din alte surse, este bine să înțelegem să devenim responsabili pentru aplicațiile care nu provin din magazinul Google Play. Astfel de aplicații ar putea conduce cu ușurință la compromiterea sistemului Android.
Există multe siteuri care permit instalarea oricărei aplicații. În mod normal, în magazinul oficial Google Play există aplicații care trebuiesc achiziționate. De exemplu, mare parte din aplicații au o versiune gratuită dar limitată în funcții. Versiunile premium cu acces deplin la funcționalități sunt cele plătite. Însă pe platformele din afara magazinului Google poți să descarci orice aplicație premium fără să plătești. Însă prețul pe care îl plătești este mare. Riscurile la care te expui sunt prea mari pentru cei câțiva dolari pe care ar trebui să-i dai.
Verify App
Google folosește mai multe sisteme de securitate pentru aplicațiile găzduite în magazin. Una dintre ele este Verify App.
Aceasta este un bazat pe serviciu cloud care verifică proactiv fiecare aplicație înainte de a o instala. Așa este determinat dacă aplicația respectivă este potețial periculoasă. După aceasta, Verify App continuă să verifice dispozitivul pentru a se asigura că acesta este sigur și după fiecare instalare.
Verify App verifică mai mul de 6 miliarde de aplicații instalate și scanează aproape 400 de milioane de dispozitive în fiecare zi.
În momentul când Verify App detectează o aplicație potențial periculoasă, vei primi un avertisment pentru a o îndepărta imediat. În unele cazuri mai rare, aplicația va fi ștearsă automat și fără avertisment. Google ne asigură că acest lucru se întâmplă doar în cazurile în care aplicațiile respective au un nivel înalt de pericol și nu conțin nicio formă de utilitate pentru utilizator.
Pentru a vedea dacă Verify App este activă pe dispozitivele noastră, vezi instrucțiunile oferite de Google pe siteul lor. În funcți de dispozitiv și de limba instalată găsești setarea respectivă în general în categoria Confidențialitate și Securitate.
Fii sigur că și tu ai activată funcția de verificare a aplicațiilor pe dispozitivele tale. Nu lăsa garda jos și protejeaza-ti sistemul Android de aplicatii periculoase!