De ce sa cumperi produse handmade

De ce sa cumperi produse handmade

Bijuterii, haine, decorațiuni precum și alte obiecte le folosim în viața noastră de zi cu zi. Nici nu ne gândim cum și de cine au fost făcute. Dar de ce ne-ar interesa astfel de informații? La urma urmei ceea ce e important este faptul că le folosim pentru noi. Însă de ce să cumperi produse handmade? Tocmai aici este diferența dintre obiectele produse industrial și cele handmade: realizarea lor.

Gândește-te la un cadou simbolic pe care l-ai primit de la un prieten. Este un cadou simplu, poate că prea simplu. Dar câtă încărcătură emoțională poate el cuprinde? Pentru mulți dintre noi ar fi mai ușor să renunțăm la un obiect cu valoare practică decât la acel cadou în aparență banal.

Aproape același fenomen se întâmplă și cu obiectele handmade. Dețin o anumită valoare pe care alte produse realizate pe linii de producție industriale nu le egalează. Iată câteva motive pentru care ar trebui să ne îndreptăm atenția spre astfel de produse handmade.

Handmade înseamnă unic și durabil

Handmade înseamnă făcut doar cu mâinile. Cu alte cuvinte nu sunt implicate mașini, aparate, echipamente. Acest aspect face ca fiecare produs handmade să fie unic. În timp ce mașinile realizează copii fidele ale aceluiași produs, oamenii fac obiecte cu caracteristici unice. Iată de ce o bijuterie sau o haină handmade poate valora pentru noi mai mult: este unică, nimeni nu mai are un asemenea exemplar.

Un alt aspect deosebit de important este electricitatea. Atât timp cât nu sunt folosite mașini, nu este folosit nici curentul electric. Pe lângă utilitatea unui produs “verde”, obținut fără a polua mediul înconjurător, pentru bijuteriile acest lucru contează foarte mult. O bijuterie handmade durează mai mult față de o bijuterie realizată de mașini acționate electric. Mai puțină electricitate înseamnă mai multă rezistență pentru bijuterii.

Timp și dăruire

Când cumperi un produs handmade înțelegi că cineva a petrecut timp prețios pentru a-l realiza cu atenție. Acel timp investit, grija și atenția sunt mai importante decât banii. Acesta produce o emoție aparte care ne leagă de un anumit produs. Atașametul este cu atât mai puternic cu cât acel produs este făcut special pentru noi.

Și, dacă mergem mai departe, se crează o legătură specială între creator și purtător. Satisfacția creatorului se transferă spre purtător, amândoi simțind împlinire.

Valoarea reală

Valoarea unor produse din magazine este artifical crescută din motive lesne de înțeles. De multe ori intervin factori psihologici precum ediția limitată. În mod voit anumite obiecte sunt realizate în număr limitat pentru a le crește artificial valoarea.

Cu produsele handmade nu se întâmplă așa ceva. Deși ele sunt mereu în stoc limitat, valoarea lor rămâne aceeași.

În plus, este posibil ca un produs handmade să fie extrem de valoros. Multe dintre ele conțin amprente ale culturii din zona în care au fost făcute. Și cum în prezent există mari platforme de vânzare online care permit oricui să-și vândă produsele, putem să intrăm în posesia unor obiecte handmade din locuri în care nici nu am visat să ajungem.

Așadar, un mare da pentru produsele handmade. Pe lângă avantajele prezentate mai sus mai este încă unul: sprijinirea micilor întreprinzători.

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.