Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor

Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor

Guvernul României a aprobat, în ședința de astăzi, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), Tezele prealabile ale Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, primul pas către elaborarea noului act normativ. Această inițiativă vine la puțin timp după ce ministerul a comunicat implicarea sa și în simplificarea reglementărilor tehnice în construcții.

În prezent, aceste domenii sunt reglementate de 21 de legi, ordonanțe, hotărâri și ordine diferite, fapt pentru care este nevoie de o nouă reglementare clară, adaptată contextului realităților contemporane naționale și internaționale, și coerentă în ceea ce privește definițiile, termenele și procese reglementate, a anunțat ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila.

Conform normativelor în vigoare, pentru o locuință unifamilială și o clădire cu 100 de apartamente, trebuie parcurși aceeași pași pentru autorizarea construcției. Totodată, termenele de valabilitate a avizelor diferă, astfel încât, până obținem toate avizele, primele expiră. Scopul nostru este de a simplifica acest proces, iar avizele să fie obținute de la un singur ghișeu” – a arătat ministrul.

Ministerul a demarat un studiu de specialitate pentru a evalua lacunele reglementărilor în vigoare. Analiza a arătat o dublare sau triplare a avizelor necesare în cadrul aceleiași proceduri, la aceeași investiție, o diferență între procedura de autorizare a construcțiilor mici față de investițiile mari, iar cele 21 de acte normative utilizau definiții diferite, fapt care rezulta într-o reglementare interpretabilă. ”Vom elabora reguli clare, echitabile, pentru a simplifica procedurile în domeniul construcțiilor și al urbanismului” – a subliniat Cseke Attila.

Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor va fi corelat cu reglementările Codului Fiscal și principiile aprobate în Tezele prealabile ale Codului patrimoniului cultural. Proiectul de act normativ va fi elaborat pe baza Tezelor prealabile adoptate astăzi de Executiv, și va fi supus dezbaterii publice în vara acestui an.

Sursa: comunicat de presă MDLPA

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.