Monitorul Oficial al României în format electronic PDF

Monitorul Oficial al României în format electronic PDF

În urma aplicării Legii 57/2021, Monitorul Oficial al României în format electronic a devenit disponibil gratuit în format electronic.

Conform Legii 57/2021, Monitorul Oficial al României partea I și a II-a este disponibil în mod gratuit și liber, permanent în format electronic. Formatul electronic gratuit și liber este de document portabil, fără filigran sau inscripții suplimentare formatului tipărit; acesta devine accesibil tuturor utilizatorilor în aceeași zi cu publicarea, inclusiv pentru căutare, salvare, distribuire și imprimare.

Așadar, părțile I și a II-a ale Monitorului Oficial trebuie să dețină următoarele caracteristici: portabil, accesibil imediat, cu funcții de căutare, salvare, distribuire și imprimare.

Deja pe pagina e-monitor au apărut primele schimbări. În locul imaginilor scanate și marcate a apărut o variantă mult mai accesibilă cu câteva funcții practice. Nu a durat mult această nouă formă, în locul ei fiind introdusă bine-cunoscutul format PDF. Nu se știe cu exactitate dacă aceasta va fi forma definitivă a prezentării Monitorului Oficial partea I și a II-a.

Dacă standardul PDF va fi formatul final, atunci hai să vedem dacă se conformează cerințelor impuse de lege.

Monitorul Oficial al României în format PDF

Formatul PDF este foarte cunoscut și folosit cu precădere în mediul online. Facilitățile oferite de fișierele PDF îl recomandă pentru uzul în online.

Astfel, la ora actuală, Monitorul Oficial al României în format electronic (în format PDF) are următoarele caracteristici:

Portabil și cu funcție de salvare: am testat funcția Download și am descărcat câteva fișiere PDF, pe computerul de birou și de pe telefonul mobil. Pe mobil fișierele s-au descărcat imediat. Pe computerul de birou, Google Chrome m-a atenționat că astfel de fișiere PDF pot fi dăunătoare.

Pentru a înlătura avertismentele Chrome referitoare la descărcările de fișiere PDF, schimbați o setare din Google Chrome:

Settings > Privacy and security > Content > Additional content settings > PDF documents > ENABLE Download PDF files instead of automatically opening them in Chrome.

Accesibil imediat: Fișierele PDF conținând actele Monitorului Oficial sunt accesibile imediat pe site-ul dedicat e-Monitor.

Căutare: în browser funcția de căutare este dată de browser și funcționează. Textul din Monitorul Oficial poate fi selectat și copiat.

Tipărire: Fișierele PDF pot fi tipărite direct din browser cu funcția implementată Print.

Distribuire: Prin distribuire probabil se dorește folosirea sistemului de share în rețelele de socializare. Deocamdată nu există o asemenea funcție, dat fiind faptul că vorbim de formatul implicit PDF oferit de Chrome. Însă nici nu cred că ar fi nevoie de ceva mai mult. Sistemele de operare pentru computere și telefoane mobile oferă posibilități de sharing a fișierelor. Astfel, distribuirea Monitorului Oficial se poate face cu ușurință, fie prin meniul contextual Windows, fie folosind funcțiile de distribuire oferite de telefoanele mobile.

Cu certitudine se poate spune că acest mod de afișare a Monitorului Oficial al României va facilita mult munca multora dintre noi. Mai mult decât atât, de acum vom putea să împărtășim cu ușurință text copiat, fișier PDF, sau link din Monitorul Oficial.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.