Ordinul ANPC 182/2023 privind afișarea prețurilor

Ordinul ANPC 182/2023 privind afișarea prețurilor

Ordinul ANPC 182/2023 privind afișarea prețurilor a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 575/26.06.2023.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a emis acest ordin pentru a informa consumatorii cât mai corect asupra prețurilor produselor. Vor fi afectate atât magazinele fizice, cât și cele din spațiul online.

Conform referatului întocmit de Direcția Generală Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană din cadrul ANPC, există practici ce determină consumatorii să achiziționeze produse pe care în condiții normale nu le-ar achiziționa. Practicile sunt folosite de operatori economici diverși, inclusiv de către farmacii.

Astfel, la raft sau pe site este afișat în dreptul unui produs un preț mai mic, de dimensiuni mai mari, preț ce este valabil doar dacă se prezintă un card emis de acel operator. Prețul normal al produsului este afișat cu cifre mici. Consumatorii care nu posedă acel card de fidelizare sunt induși în eroare.

Mai sunt situații în care chiar și cu prezentarea cardului respectiv nu sunt aplicate reducerile afișate, din bonul de casă eliberat nefiind aplicată vreo reducere de preț.

Tot în acest referat al DGCSPAE din cadrul ANPC este arătat faptul că operatorii economici se folosesc de aceste practici pentru a determina consumatorii să ia o decizie de cumpărare prin oferirea perspectivei unui avantaj material. Însă acest avantaj nu este real pentru toți consumatorii.

Având în vedere astfel de practici constatate în urma controalelor la diverși operatori economici din țară, este necesară intervenția ANPC pentru a proteja consumatorii.

În termen de 30 de zile de la publicarea acestui ordin în Monitorul Oficial, toți operatorii economici sunt obligați să afișeze cel puțin și prețul cel mai mare al produselor, pe lângă prețul redus.

În plus, afișarea acestor prețuri trebuie să utilizeze aceleași caractere de font, culoare, mărime și alte caracteristici.

Ordinul 182 din 30 martie 2023 are titlul complet: Ordin privind obligația operatorilor economici de a asigura consumatorilor informații clare și neechivoce cu privire la prețul produselor.

Cadru legal

  • OG 21/1992 privind protecția consumatorilor ( art. 9, 18, 19 și 25);
  • HG 700/2012 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor;
  • Referat 3512/2023 întocmit de Direcția generală control și supraveghere piață și armonizare europeană.

Ordinul ANPC 182/2023 privind afișarea prețurilor

Art. 1.

Prezentul ordin stabilește condițiile de informare corectă și neechivocă cu privire la afișarea prețurilor produselor comercializate atât prin vânzare directă, cât și la distanță, prin utilizarea/intermediul cardurilor de fidelitate sau altor instrumente de fidelizare a consumatorilor emise de către operatorii economici, pentru a facilita compararea prețurilor.

Art. 2.

În cazul unei vânzări directe, operatorii economici sunt obligați să informeze consumatorii prin aplicarea pe produs sau în imediata vecinătate unde este expus produsul cel puțin a prețului celui mai mare al produsului respectiv, chiar dacă este afișat și prețul redus ca urmare a folosirii unui card de fidelitate sau a altor instrumente de fidelizare a consumatorilor emise de operatorul economic, utilizând pentru toate prețurile aceleași caractere de font, culoare, mărime și alte caracteristici.

Art. 3.

În cazul unei vânzări online, operatorii economici sunt obligați să informeze consumatorii prin afișarea în același câmp vizual în care este expus produsul cel puțin a prețului celui mai mare al produsului respectiv, chiar dacă este afișat și prețul redus ca urmare a folosirii unui card de fidelitate sau a altor instrumente de fidelizare a consumatorilor emise de operatorul economic, utilizând pentru toate prețurile aceleași caractere de font, culoare, mărime și alte caracteristici.

Art. 4.

Solicitarea și utilizarea de către operatorii economici a cardurilor de fidelitate sau altor instrumente de fidelizare a consumatorilor la comercializarea produselor fără să se asigure beneficii consumatorilor sunt interzise.

Art. 5.

Prezentul ordin intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.