Când trebuie începute lucrările unei autorizații de construire
Când trebuie începute lucrările unei autorizații de construire? Am observat că o categorie mare de oameni ignoră unele detalii importante ale unei autorizații de construire. Un detaliu ce nu trebuie neglijat deloc este cel referitor la perioada de valabilitate a autorizației de construire.
Deși am mai scris despre acest subiect, reiau acest subiect deoarece există o anumită lejeritate atunci când se intră în posesia autorizației de construire. Beneficiarii sunt bucuroși că se pot apuca de treabă și uită total de obligațiile pe care le au. Iar atunci când intră într-un impas, nu știu cum să gestioneze situația și intră sub incidența unor situații dificil de rezolvat.
Când trebuie începute lucrările unei autorizații de construire?
Orice autorizație de construire are două termene înscrise: o perioadă de valabilitate a autorizației și un termen de execuție. Dacă te uiți pe ultima sau penultima pagină a autorizației vei vedea că sunt două capitole denumite C și D. Aici găsim informațiile de care avem nevoie.
La capitolul C: DURATA DE EXECUȚIE A LUCRĂRILOR este de ___ luni / zile calculată de la data începerii efective a lucrărilor (anunțată în prealabil), situație în care perioada de valabilitate a autorizației se extinde pe întreaga durată de execuție a lucrărilor autorizate.
La capitolul D: TERMENUL DE VALABILITATE AL AUTORIZAȚIEI este de ___ luni / zile de la data emiterii, interval de timp în care trebuie începute lucrările de execuție autorizate.
Să luam ca exemplu cel mai des întâlnit caz, în care avem la C – durata de execuție 12 luni și la D – termen de valabilitate al autorizației 12 luni. În acest caz citim în felul următor: în termen de 12 luni de la data autorizației trebuie începute lucrările, după care avem timp 12 luni să executăm lucrările de la data când am anunțat că începem lucrările.
Iată de ce este sunt importante acele două formulare denumite comunicare de începere execuție lucrări ( formularul-model F.13 (8922 downloads ) pentru primărie și F14 la ISC). Prin aceste două formulare declarăm când începem lucrările (nu neapărat la data la care le depunem la instituții). Și în funcție de această dată declarată ca fiind data de începere lucrări, valabilitatea autorizației se prelungește cu durata de execuție de la capitolul C, în cazul nostru cu 12 luni.
Caz teoretic
Considerăm că data unei autorizației de construire este de 20.01.2023. Durata de execuție este de 24 de luni și termenul de valabilitate de 12 luni.
Am dreptul să vin la primărie să depun formularul F13 cu până la 10 zile înainte de a expira termenul de valabilitate al autorizației de construire. Cum termenul de valabilitate al autorizației în acest caz este de 12 luni, ea este teoretic valabilă până pe 19.01.2024 Practic, pot veni cu 10 zile înainte de expirare, adică pe 09.01.2024 să depun formularul de începe lucrări unde declar că încep lucrările pe data de 19.01.2024. Și, de la această dată, termenul de valabilitate al autorizației de construire se prelungește cu încă 24 de luni.
În acest mod ne putem să ne folosim cât mai eficient și în funcție de situația proprie de aceste perioade înscrise în autorizație.
Dacă nu depunem formularele F13 și F14 și nu declarăm că vom începe lucrările, se va considera din oficiu că am început lucrările din ziua următoare datei autorizației de construire. Și așa vom pierde acele luni de valabilitate a autorizației de construire și va curge doar perioada de execuție.
Acest lucru conduce la situații de imposibilitate finalizare lucrări și poate nu apucăm nici să prelungim autorizația de construire tot datorită ignorării acestor termene. În plus, Inspectoratul de Stat în Construcții va percepe penalități pentru cotele datorate la plată la începerea lucrărilor. Iată doar câteva dintre problemele ce pot apărea în situația în care nu depunem formularele de comunicare începere lucrări.
Mai jos vă prezint grafic un caz al unei autorizații de construire având 6 luni durată de execuție (C) și 12 luni termen de valabilitate (D).
Așadar, D = 6 luni și C = 12 luni.
Mai întâi graficul teoretic maxim posibil:
Și graficul cu situația practică: